Coronavirus

Pandemia de COVID-19 lovește puternic Europa: Spania devine prima țară din UE cu peste un milion de infectări

Publicat: 22 oct. 2020
bărbat purtând o mască de față pentru a preveni răspândirea coronavirusului decorat cu steagul spaniol stă pe o stradă din centrul Madridului, Spania
Bărbat din Spania, purtând mască, pe stradă

Pandemia de COVID-19 lovește puternic Europa. Spania devine prima țară din Uniunea Europeană care depășește pragul de un milion de infectări cu noul coronavirus. Franța este aproape s de această cifră și se are în vedere introducerea de noi restricții. În Italia a fost atins un nou record al infectărilor într-o singură zi, iar Cehia are cea mai accelerată rată de îmbolnăvire.

Spania a trecut de acest prag după un nou record, de aproape 17.000 de cazuri în 24 de ore.

Spania, care numără circa 47 de milioane de locuitori, este cea de a şasea ţară din lume care atinge acest prag de un milion de cazuri, după SUA, India, Brazilia, Rusia şi Argentina, potrivit AFP.

În condiţiile în care personalul medical se teme de o nouă saturaţie a spitalelor, ministrul sănătăţii, Salvador Illa, a declarat că guvernul se gândeşte la noi măsuri restrictive, printre care şi impunerea unei interdicţii de circulaţie, cum au făcut-o deja Franţa, Belgia, Slovenia şi Italia, în două regiuni.

„Vom avea săptămâni foarte dificile, vine iarna, al doilea val nu mai este o ameninţare, este o realitate în toată Europa”, a declarat Salvador Illa.

Proteste ale medicilor rezidenți din Spania

Medicii rezidenți din Spania au apelat la un protest inedit împotriva lipsei de strategie a autorităţilor în condiţiile actualei pandemii. Mai mulți medici rezidenți din Barcelona şi-au dat hainele jos ca să arate că au ajuns la capătul răbdării.

Medicii critică lipsa personalului din spitale şi denunţă extenuarea la care sunt supuşi de mai bine de 7 luni. Acetia condamnă lipsa de empatie a guvernului catalan care nu le măreşte salariile de mulţi ani şi îi exploatează de mai bine de jumătate de an în ture fără sfârşit.

Pandemia de COVID-19 lovește puternic Europa: Franța, aproape de un milion de infectări

O altă țară europeană afectată de pandemia de COVID-19 este Franța, care se apropie de un milion de infectări, după ce a raportat miercuri, 20 octombrie, aproximativ 27.000 de infectări.

În aceste condiții, guvernul francez ia în calcul aplicarea unor restricţii de circulaţie, de adunări şi privind deschiderea de localuri până cel puţin pe 1 aprilie 2021, pentru a opri răspândirea noului tip de coronavirus, potrivit unui proiect de lege prezentat miercuri la Consiliul de Miniştri al Franţei.

Aceste restricţii, ce s-ar putea aplica pe întreg teritoriul sau în unele regiuni, vor fi adaptate în funcţie de intensitatea epidemiei.

În prezent, în Franța, 2.168 de persoane sunt la terapie intensivă sau reanimare, cel mai mare număr de la mijlocul lui mai, iar 33.885 au murit de COVID-19 de la începutul epidemiei.

Începând de sâmbătă, circa 20 de milioane de francezi sunt sub incidenţa interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, de la 21:00 la 06:00. Alte câteva departamente vor intra în alertă maximă joi şi noi metropole vor fi vizate de această interdicţie.

Franţa se află în stare de urgenţă sanitară, restabilită prin simplu decret, în vigoare până pe 16 noiembrie. Extinderea ei dincolo de o lună de zile necesită un vot în parlament.

Record de contaminări într-o singură zi, în Italia

În Italia, s-au înregistrat peste 15.000 de cazuri într-o zi, un record de la debutul pandemiei. Guvernul a decis să pună sub carantină capitala, Roma, și regiunile Lombardia și Campania.

Lombardia poate devini din nou un mega focar de coronavirus. Într-o singură săptămână, între 12 și 19 octombrie, numărul pacienților internați a crescut cu 145%, iar al celor care ajung la terapie intensivă, cu 126%.

Cehia, cea mai accelerată creştere a infectărilor din Europa

Situația nu este bună nici în Cehia, țară care a revenit la carantină, pentru a opri valul uriaș de infectări cu SARS-COV 2 din ultima perioadă. Țara înregistrează în ultimele săptămâni cea mai accelerată creştere a numărului de contaminări din Europa.

Guvernul de la Praga a decis suspendarea activității magazinelor și serviciilor neesențiale. Ieșirea din casă mai este permisă doar pentru a merge la serviciu, la cursuri sau la medic.

„Aceste măsuri, chiar dacă sunt unele dure şi împovărătoare pentru populaţie, sunt absolut necesare”, a declarat ministrul ceh al sănătăţii Roman Prymula.

În Cehia, miercuri, 20 octombrie, au fost peste 11.000 de infectări într-o zi, la o populație de puțin peste 10 milioane.

Adauga un comentariu