Secretele istoriei

Pandora, prima femeie de pe pamant din mitologia greaca

Publicat: 28 apr. 2014
Pandora (in limba greaca Πανδώρα) a fost in mitologia greaca prima femeie de pe pamant. Ea a fost creata de zeii care, gelosi pe Zeus care crease barbatii, au hotarat sa creeze o femeie perfecta. Hefaistos, zeul mestesugaritului, folosind apa si pamant, i-a dat corp si chip. Ceilalti zei au inzestrat-o cu multe talente: Afrodita i-a dat frumusetea, Atena intelepciunea, Apollo talentul muzical, Hermes puterea de convingere. De aici si numele sau, Pandora insemnand in limba greaca cu toate darurile.
Dupa ce Prometeu l-a imitat pe Zeus creind el insusi oameni perfecti din lut, oameni carora le-a dat viata cu razele soarelui si carora le-a oferit focul furat de pe Olimp, Zeus s-a simtit jignit de indrazneala acestuia si a decis sa se razbune.

Vezi si Helios, divinitatea solara din mitologia greaca 

El l-a pus pe Hefaistos sa creeze o cutie in care zeii au depus toate relele: cruzimea (Ares), aroganta (Poseidon), suferinta/durerea (Hefaistos), vanitatea (Hermes), lacomia si gelozia Herei, pofta trupeasca (Afrodita), ura (Artemis), lacomia (Atena), bolile (Apollo), lenea (Dionis), tristetea (Demetra), teama, inselaciunea si subjugarea muritorilor de catre zei (Zeus) si, nu in cele din urma, suferinta si moartea (Hades). Doar Hestia (sau poate mai probabil Atena, zeita intelepciunii) s-a deosebit de ceilalti zei depunand in aceasta cutie Speranta.

Vezi si Charon, luntrasul lui Hades 

Intr-un fals acces de bunatate, Zeus i-a oferit-o lui Prometeu pe Pandora drept sotie si cutia (Cutia Pandorei) drept cadou. Simtind ca la mijloc este un siretlic, Prometeu a refuzat cadourile. Zeus s-a indreptat apoi catre Epimeteu, fratele lui Prometeu, care, subjugat de frumusetea Pandorei, a acceptat-o de sotie. Impins de firea sa curioasa, Epimeteu a deschis cutia si astfel toate relele din interior au scapat si s-au imprastiat pe pamant. Infricosat, s-a grabit sa inchida capacul, neobservand ca singurul lucru care ramasese pe fundul cutiei era Speranta.


loading...

Adauga un comentariu