News Flash:

Panica in supermarketuri

12 Decembrie 2008
2842 Vizualizari | 2 Comentarii
Panica in supermarketuri
• 200 kilograme de kaiser au fost retrase ieri dimineata din Kaufland si din Carrefour • Masura de precautie a fost luata de catre reprezentantii celor doua lanturi de supermarketuri dupa ce au fost anuntate ca firma care le-a distribuit produsele a importat carne contaminata cu dioxina din Irlanda • Pana ieri la mijlocul zilei, nici un iesean nu a facut reclamatii cu privire la calitatea produselor din carne de porc • Produsele provin de la Medo Prod SRL Bucuresti


200 kilograme de kaiser au fost retrase ieri dimineata din Kaufland si din Carrefour. Masura de precautie a fost luata de catre reprezentantii celor doua lanturi de supermarketuri dupa ce au fost anuntate ca firma care le-a distribuit produsele a importat carne contaminata cu dioxina din Irlanda.

Aceasta cantitate de carne, venita de la Meda Prod SRL Bucuresti, nu a fost infectata cu dioxina, ci a fost doar suspecta, cele doua supermarketuri considerand masura necesara pentru a inlatura orice pericol pentru consumatorii produselor lanturilor de magazine. Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi au anuntat ca cele 200 kilograme de kaiser nu ajunsesera pe rafturile supermarketurilor, abia fiind depozitate. "Cele doua supermarketuri au luat din proprie initiativa aceasta decizie. Produsele de-abia venisera la receptie si nu au ajuns pe rafturile supermarketurilor. Acestea au fost retinute oficial si vor ajunge la Protan SA pentru a fi distruse. De subliniat faptul ca daca e suspect, nu inseamna neaparat ca e si contaminat. Acest lucru nu avem cum sa il stim decat dupa ce vor fi facute analizele de rigoare", a declarat Gabriel Ciobanu, purtatorul de cuvant al DSVSA Iasi. Reprezentantii supermarketurilor au sustinut ca au preferat sa retraga de la comercializare produsele decat sa puna in pericol sanatatea consumatorilor. Masura a fost luata la nivel national, lanturile de magazine retragand de pe piata produsele de la Medo Prod SRL. Inspectorii DSV au finalizat ieri controalele in toate unitatile iesene care ar putea intra in contact cu carnea contaminata. "Am finalizat controalele in toate cele 75 de unitati. Nu au fost identificate carne sau produse din carne de porc care sa fie contaminata cu dioxina", a mai adaugat acesta. Pana ieri la mijlocul zilei, nici un iesean nu a facut reclamatii cu privire la calitatea produselor din carne de porc.



Efecte mortale

Dioxina este un compus chimic foarte periculos, mai ales in conditiile in care aceasta nu poate fi distrusa prin preparare. Totusi, efectele acestuia se pot observa in timp in functie de cantitatea care a ajuns in corpul uman. Astfel, in cantitati peste cele admise si administrata indelung, este cancerigena. De asemenea, poate slabi sistemul imunitar, provoaca tulburari neurologice si duce la leucemie. "Administrata intr-o concentratie mare, in randul copiilor se pot inregistra si decese", a explicat Cornelia Stancu Teodorescu, directorul adjunct al DSVSA Iasi. Cea mai mare parte a dioxinei ajunge in organismul uman prin consumul de grasime animala. Specialistii mai adauga pe lista problemelor grave de sanatate provocate de dioxina si tulburarile comportamentale, depresia si tulburarile hormonale. Un caz celebru de otravire cu dioxina este cel din 2004 al presedintelui Ucrainei, Viktor Iuscenko. Medicii au desfiintat argumentele conform carora analizele au fost falsificate.



Irlanda, punctul de pornire

O cantitate de 3,6 tone de carne de porc contaminata cu dioxina a ajuns in Romania prin intermediul unei firme din Bucuresti care a cumparat carnea direct din Irlanda, la inceputul lunii septembrie. Guvernul irlandez a ordonat la inceputul acestei luni retragerea de pe piata a preparatelor din carne de porc contaminate cu dioxina produse dupa 1 septembrie. Cele mai multe dintre acestea au ajuns in Franta si Belgia, iar autoritatile au dispus distrugerea tuturor produselor comercializate de acest gen in Irlanda. Mai apoi, alerta a fost declansata in Germania, Marea Britanie si Suedia.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

efecte mortale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Dana Condor  | #51037
In ce mod a ajuns Dioxina in carne?
danny  | #51038
As dori sa stiu daca e vb de MEDA..caci medo nu am auzit si nici nu am gasit asa firma...
Va rog sa reventiti asupra articolului sa sa faceti corectari daca e cazul

Pt Dana...pai a ajuns duap ce orculetul..a papat mancare infestata...
danny
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3012 (s) | 22 queries | Mysql time :0.188846 (s)