Local

Panica la Frontiera! Mii de politisti au fost mobilizati deja! La granita cu Republica Moldova, autoritatile se asteapta la ce e mai rau! FOTO

Publicat: 04 ian. 2017
@ Peste 3000 de politisti de frontiera au fost mobilizati in vami, in special la cea cu Republica Moldova @ De asemenea, toate mijloacele de supraveghere a frontierei sunt folosite la capacitate maxima @ Aceste masuri drastice au fost dispuse in urma cu cateva zile
 
Mii de politisti de frontiera ieseni au fost mobilizati la granita cu Republica Moldova. In urmatoarele zile, se anunta prapad. Numai in primele trei zile ale anului 2017, frontiera româna a fost tranzitata de aproximativ 378.000 de persoane, dintre care 171.000 pe sensul de iesire din tara si 207.000 pe sensul de intrare. În aceeasi perioada a anului 2016, au trecut frontiera 389.000 persoane. Din cauza fluxului mare de cetateni care tranziteaza Frontiera de Est, Politia de Frontiera Româna a dispus masuri de suplimentare a personalului, sens în care peste 3.000 de politisti de frontiera au desfasurat, zilnic, activitati de supraveghere si control.

De asemenea, a fost folosita la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuratiei acestora si în cele mai tranzitate, în functie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau iesire în/din tara, precum si echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, astfel încât formalitatile de frontiera sa se efectueze cu operativitate.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Teritorial al politiei de Frontiera, cele mai mari valori de trafic, într-un timp scurt, au fost înregistrate la frontiera de vest, pe sensul de iesire din România însa, în urma gestionarii situatiei, media timpilor de asteptare la frontiera rareori a depasit 30 de minute.

La Frontiera de Est, respectiv Punctul de Trecere a Frontierei Albita, în anumite intervale de timp, media timpilor de asteptare la intrarea în România a depasit 60 minute, fiind suplimentat numarul arterelor de control pe sensul de intrare în tara si numarul politistilor de frontiera care îsi desfasurau activitatea la controlul documentelor. Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere ale frontierei din vestul tarii, pe unde au trecut aproximativ 137.000 persoane, cele aeroportuare – 111.000 persoane, dar si cele de la frontiera cu Republica Moldova – 59.000 persoane.

De exemplu, cel mai tranzitat punct de frontiera a fost Aeroportul Henri Coanda, cu un trafic de peste 75.000 persoane, urmat de  Punctul de Trecere al Frontierei Nadlac II, cu peste 33.800 persoane si cel din Bors, unde politistii de frontiera au verificat peste 33.600 persoane. Totodata, la frontiera cu Republica Moldova, cel mai tranzitat punct de frontiera a fost Albita, cu un trafic de peste 25.800 treceri. De exemplu, ieri, aglomeratie a fost si la Sculeni, dar pe sensul de iesire din tara. Timpii de asteptare pentru a parasi Romania au depasit 40 de minute.

„Momentan, traficul in frontiera se desfasoara in parametri normali. Asteptam ca in zilele urmatoare acesta sa fie in crestere”, a spus un politist de frontiera din PTF Sculeni.
 

Cresteri majore de trafic la Frontiera de Est
 
Având în vedere ca în perioada urmatoare se celebreaza sarbatorile de iarna pe rit vechi, se estimeaza cresteri ale traficului la frontiera cu Republica Moldova, pe sensul de intrare în tara, cauzate de numarul mare de persoane care vin în scop turistic în România. Pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera recomanda în continuare participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel încât sa se preîntâmpine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui numar mare de calatori, într-un timp foarte scurt.

„Reamintim participantilor la trafic ca, Politia de Frontiera Româna a dezvoltat o aplicatie on-line, disponibila pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Aceasta aplicatie on-line prezinta o medie a timpilor de asteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de asteptare sunt actualizati în timp real, fapt ce ajuta utilizatorul sa-si reconfigureze traseul catre un punct de frontiera ce înregistreaza valori de trafic scazute. De asemenea, Politia de Frontiera a pus la dispozitia participantilor la traficul transfrontalier numarul de telefon 021.9590, unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizarile fiind preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona în consecinta, legal, de la caz la caz”, a precizat Denis Lazar, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi.

Comentarii
Adauga un comentariu