Eveniment-Social

PANICA! O vulpe a adus primul focar de rabie in judetul Iasi, dupa mai bine de un an de zile

Publicat: 13 mart. 2016
1

@ Pacientii au fost vaccinati si urmeaza schema de tratament @ Animalul salbatic a infectat cu rabie doua familii invecinate

Doua familii dintr-o comuna ieseana au ajuns la spital, dupa ce au intrat in contact cu un animal infectat de rabie. Cele opt persoane din comuna Ungheni au fost transportate la Spitalul de Boli InfectioaseSf. Parascheva” din Iasi pentru tratamentul specific. Totul s-a intamplat dupa ce o vulpe a intrat intr-o gospodarie din satul Bosia si a inceput sa muste cainele familiei. Stapanul gospodariei a intervenit intre animale, astfel ca in timpul producerii incidentului, toata curtea sateanului a fost infectata cu secretiile vulpei.

Pacientii au ajuns la spitalul din Iasi dupa ce au intrat in contact cu saliva animalului salbatic, fie cu cainele deja muscat si infectat. Membrilor familiei le-a fost administrat tratamentul antirabic si au fost tinuti sub supraveghere medicala pentru continuarea schemei de tratament. Cele opt persoane din satul Bosia sunt vecini, iar intamplarea face ca, dupa ce a atacat un caine, vulpea a intrat si la gospodaria vecina si a sarit la animalul vecinilor. Este primul focar de rabie inregistrat in judetul Iasi, dupa ce in anul 2015 nu a fost niciun astfel de incident.

Citeste si: Criza vaccinului antirabic a fost rezolvata! Spitalul de Boli Infectioase are stoc asigurat pentru sarbatori

Pacientii au avut parte de tratamentul antirabic, deoarece farmacia spitalului a fost aprovizionata cu suficiente rezerve de tratament pentru astfel de cazuri, dupa o perioada de aproape doua luni de zile la sfarsitul anului trecut in care singurul centru antirabic din Moldova nu a avut vaccin antirabic pentru pacientii care intrau in contact cu un animal salbatic infectat.

Cabinetul antirabic din cadrul Spitalului de Boli Infectioase s-a confruntat din ce in ce mai putin cu focare de rabie in ultimii ani, fapt ce se datoreaza celor de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi, care au identificat si au vaccinat animale in tot judetul in mediul silvatic, dupa ce au accesat niste fonduri europene.

Rabia, cunoscuta si sub numele de turbare, este o boala produsa de un virus care afecteaza sistemul nervos central, atat la animale, cat si la oameni. Boala poate fi usor contractata de la animalele nevaccinate. Primele simptome sunt reprezentate de dureri si de o senzatie de amortire a partii muscate, febra, iritatie în gât, ameteli, halucinatii, tahicardie, voma, diaree, teama, agitatie si nervozitate. Evolutia bolii este rapida, ducând la paralizie, spasme ale gâtului, delir, coma si chiar la deces.

Comentarii
Adauga un comentariu