Actualitate

Panica printre fumatori! O veste bomba vine din America! Tigarile electronice sunt mai nocive decat tutunul

Publicat: 14 feb. 2016
1

@ Cercetarile arata ca acest obicei este tot mai daunator @ Medicii recomanda renuntarea la acest viciu

Persoanele care fumeaza pot avea diferite afectiuni pe parcursul vietii, iar toti cei care traiesc cu ideea ca tigarile electronice sunt o modalitate mai „sanatoasa” de a fuma se amagesc teribil. Un nou studiu aparut in Statele Unite ale Americii (SUA) arata faptul ca tigarile electronice sunt mai nocive decat tigarile obisnuite, indiferent de lucrurile stiute pana in acest moment. Cercetatorii au aflat insa ca vaporii inhalati din tigarile electronice au efecte negative nebanuite asupra sanatatii. A fost analizata activitatea a 600 de gene, responsabile de controlul si functionarea sistemului imunitar. Comparativ cu nefumatorii, fumatorii in general prezentau modificari in 53 de gene, insa fumatorii de tigari electronice aveau afectate 358 de gene responsabile de sistemul imunitar. Medicii sunt insa de parere ca, indiferent de tipul de tigara utilizat, efectele sunt la fel de daunatoare asupra organismului.

„Efectul pe termen lung al tigarilor electronice este greu de evaluat. Sunt relativ recent aparute pe piata si s-a incercat sa se acrediteze ideea ca sunt mai putin nocive pentru sanatate. Vedem, totusi, ca in fiecare zi sunt tot felul de argumente prin care lucrurile se dovedesc mai putin incurajatoare decat prezentarea initiala si nu m-ar surprinde ca un alt tip de tigara sa fie la fel de daunator sanatatii. Cred ca daca studiul va progresa, tigarile electronice se vor dovedi la fel de toxice, daca nu si mai periculoase decat cele normale”, precizeaza medicul Tudor Ciuhodaru.

Citeste si: O noua materie ar putea deveni obligatorie in scoli si facultati

Uniunea Europeana incepe sa trateze, din punct de vedere al conditiilor de utilizare, la fel si tigarile electronice si cele clasice. Niciun medic insa nu poate recomanda pacientilor sa fumeze un anumit tip de tigara, pentru ca toate au efecte negative asupra sanatatii. Nici macar argumentul conform caruia tigara electronica te poate ajuta sa renunti la fumat nu este viabil, pentru ca e pur si simplu o amanare a faptului ca renunti la fumat, cand de fapt devii dependent de acest nou tip de tigara.

„Daca vrem sa ne lasam de fumat, un lucru benefic pentru sanatate, lucrurile se pot face fara probleme dintr-odata.  Nu stiu daca sunt compensate astfel de medicamente (care te ajuta sa renunti la fumat – n.r.), dar se dorea la un moment dat acest lucru, in contextul in care nimeni nu te-a obligat sa te apuci de fumat. Eu cred ca, daca adoptam un stil de viata sanatos, lucrurile ar trebui facute corespunzator, sa renuntam de tot la fumat, nu sa cautam tot felul de pretexte ca nici sa fumam, nici sa ne lasam”, mai povesteste medicul.

Comentarii
Adauga un comentariu