International

Papa Francisc: Am o senzatie ca Domnul m-a ales pentru o misiune scurta

Publicat: 13 mart. 2015

Papa Francisc a declarat, cu ocazia marcarii a doi ani de la alegerea sa in scaunul pontifical, ca are ‘senzatia’ ca pontificatul i-ar putea fi destul de scurt, de patru-cinci ani, insa a sustinut ca nu se simte ‘singur’ si fara sprijin.

Intr-un lung interviu acordat postului TV mexican Televisa, preluat integral de Radio-Vatican, Jorge Bergoglio, al 265-lea succesor al apostolului Petru, a vorbit cu sinceritate despre durata pontificatului sau, care s-ar putea incheia printr-o renuntare la scaunul pontifical sau prin moarte: ‘Am senzatia ca pontificatul meu va fi scurt. Patru sau cinci ani. Nu stiu. Sau doi ori trei. Au trecut deja doi ani. Am o senzatie destul de confuza ca Domnul m-a ales pentru o misiune scurta. Ma gandesc ca este o posibilitate’, a spus Papa Francisc.

Benedict al XVI-lea, primul papa in sapte secole care a renuntat la scaunul pontifical in 2013, ‘a deschis calea papilor emeriti. A deschis o usa institutionala’, a subliniat el.

Francisc (78 de ani) spune ca nu ii place prea mult ideea de a fixa limita de varsta pentru demisia unui papa la 80 de ani, pentru ca misiunea unui suveran pontif ‘este o gratie speciala’. Sa stabilesti ca aceasta s-ar termina la 80 de ani ‘ar crea o senzatie de sfarsit, de pontificat destinat sa nu se sfarseasca bine’, a adaugat papa.

Francisc a mai vorbit despre predecesorul sau, Benedict al XVI-lea, retras la Vatican, care este ‘fericit, multumit, respectat de toata lumea’. ‘Merg sa il vizitez si uneori vorbim la telefon. I se pot cere sfaturi, iar el este loial pana la moarte’, a mai spus suveranul pontif.

Unul din lucrurile pe care papei i-ar placea sa le faca este sa poata iesi de la Vatican fara sa fie recunoscut si sa mearga sa manance o pizza.

‘Nu ma simt deloc singur. Chiar ca nu!’, a raspuns papa unei alte intrebari, in contextul in care, potrivit unor surse bine informate, multi din administratia Bisericii ii critica stilul spontan si vointa de a face reforme.loading...

Adauga un comentariu