Magazin

Papa Francisc nu impartaseste ideile lui Dalai Lama

Publicat: 18 ian. 2015
1

Liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, s-a identificat ca marxist in timp ce aborda problema capitalismului, discriminarilor si violentei, cu ocazia unei prelegeri despre pacea lumii organizate la Kolkata, in India.

Nu a fost pentru prima data cand cel de-al 14-lea Dalai Lama a vorbit despre preferintele sale politice. In 2011, el a declarat la o conferinta la Minneapolis (Statele Unite): “Ma consider marxist (…), dar nu leninist”.

‘Trebuie sa avem o abordare umana. In ceea ce priveste teoria socio-economica, sunt marxist’, le-a spus el celor prezenti la prelegerea cu tema “O abordare umana a pacii in lume”, organizata de Presidency University.

Citeste si Dalai Lama NU va fi primit de Papa Francisc

“In tarile capitaliste, exista o prapastie tot mai mare intre bogati si saraci. In marxism, se pune accent pe distributia echitabila”, a adaugat el. “In prezent, multi lideri marxisti sunt capitalisti in gandire”, a continuat Dalai Lama.

El a mai spus ca priveste inegalitatea economica si sociala din India ca motiv al actualei discriminari a femeilor si castelor sociale inferioare, indemnand tinerii lumii sa indrepte secolul 21 de la un secol al violentei la un “secol al pacii’.

Citeste si SOCANT. Dalai Lama pune punct unei traditii vechi de secole

“Nu voi vedea asta in timpul vietii mele, dar putem incepe sa actionam de acum. Toti cei sub 30 de ani reprezinta generatia secolului 21. Trebuie sa puneti capat violentei cu vointa, viziunea si intelepciunea voastra”, a mai afirmat Dalai Lama, adaugand ca “armele nucleare trebuie interzise”.

Opiniile liderului tibetan nu sunt impartasite de Papa Francisc care, in repetate randuri, a respins ideea ca ar fi comunist. Saptamana trecuta, Suveranul Pontif si-a aparat din nou ideile sociale si economice, subliniind ca sunt bazate pe credinta crestina, si nu pe marxism.

“Dupa cum putem vedea, grija fata de saraci se regaseste in Evanghelii, este in traditia bisericii, nu este o inventie a comunismului si nu trebuie transformata intr-o ideologie, asa cum s-a intamplat uneori de-a lungul istoriei”, a declarat Papa Francisc intr-un interviu referitor la predicile sale.

Adauga un comentariu