News Flash:

Papadia (Taraxacum officinale)

28 Septembrie 2010
4073 Vizualizari | 0 Comentarii
Prezenta in toata tara, de la campie pana in zona alpina, prin fanete, pasuni, livezi si pe langa drumuri, papadia este una dintre cele mai valoroase plante medicinale, ocupand un loc insemnat in medicina umana si veterinara culta si traditionala. In popor mai este cunoscuta sub numele de buha, floarea broastei, floarea gainii, floarea malaiului, floarea turcului, flori galbene, galbinele grase, gusa gainii. Infloreste din luna aprilie pana in septembrie.
De la papadie, in scopuri medicinale, se intrebuinteaza frunzele, care se recolteaza in lunile martie - iunie; tijele - se recolteaza in timpul inflorii; radacina se recolteaza incepand din luna iulie si pana toamna tarziu; planta intreaga se recolteaza primavara inainte sau in timpul formarii bobocilor florali.
Principiile active pe care le contine planta actioneaza diuretic, decongestiv, antiputrid, circulator, tonic amar, tonic general, colagog, astringent. Stimuleaza pofta de mancare, activeaza procesele de eliminare a toxinelor din sange; mareste cantitatea de urina eliminata; scoate acidul uric din organism.

Indicatii terapeutice: congestia ficatului, insuficienta hepatica, litiaza biliara, hepatita, litiaza renala, insuficienta renala, afectiuni ale cailor urinare, tulburari circulatorii (cianoza, varice), obezitate, constipatie, fermentatii intestinale (enterocolite), anemie, astenie, hemoroizi, celulita, paludism, entorse, pecingine, pistrui, negi, cataracta, acnee, boli endocrine, angiocolita cronica. Medicina traditionala foloseste papadia si pentru stimularea secretiei pancreatice, In tratarea cancerului si ca purgativ usor in tratarea constipatiilor.

Medicina umana
Uz intern: Pentru tratarea insuficientei hepatice, tulburarilor digestive functionale (digestie grea, indigestie) se pepara un decoct din 1 - 2 lingurite pulbere din planta intreaga la o cana de apa. Se beau 1 - 2 cani pe zi.
Pentru tratarea unor afectiuni vasculare, in dischinezie biliara, afectiuni cronice ale aparatului urinar, guta, stimularea poftei de mancare se pregateste o infuzie din 1 - 2 lingurite planta intreaga uscata. Se beau 2 - 3 cani pe zi.
Doua cani pe zi (dupa mesele principale) din infuzia pregatita din 2 lingurite planta maruntita peste care se toarna o cana de apa clocotita (250 ml), sunt recomandate pentru tratarea varicelor, ulcerului varicos, colicistitei.
Decoctul din 1- 2 lingurite pulbere de radacina de papadie la o cana de apa (250 ml) este indicat pentru tratarea eczemelor.
Pentru tratarea obezitatii se pregateste un decoct din urmatorul amestec: 40 g pulbere papadie, 20 g frunze mesteacan, 15 g flori de soc, 25 g volbura sau scoarta de crusin, la o cana cu apa. Se beau 2 - 3 cani pe zi, caldut, neindulcit, intre mese. Cura dureaza cel putin o luna.
Pentru tratarea anemiei, asteniei, angiocolitei, boli endocrine, hemoroizi, hepatita cronica, obezitate, afectiuni renale si ale cailor urinare, urticarie si pentru stimularea poftei de mancare este indicata salata facuta primavara din frunze tinere de papadie sau sucul de radacina recoltata toamna, 1 -2 linguri diluate cu apa, pe zi
Pentru eliminarea calculilor biliari si pentru stimularea functiei vezicii biliare, este recomandata, primavara, cura de tije proaspete de papadie. Dupa spalare se indeparteaza capitulul floral. La inceput au un gust amar, apoi devin fragede si suculente. Se face o cura de doua saptamani, cate 6 tije pe zi. In perioada infloririi, diabeticilor le este recomandat sa manance zilnic 10 - 15 tije florale.

Uz extern:
Pentru inlaturarea negilor se aplica pe locul afectat sucul albicios sau galben de planta, de mai multe ori pe zi. Pentru tratarea reumatismului se fac cataplasme din radacina de papadie, bine pisata, si se prajeste in smantana proaspata. Produsul obtinut se intinde pe o frunza de brusture si se pune apoi pe locul dureros legandu-se cu un tifon. Se tine 24 ore. Tratamentul se repeta pana ce durerea trece. Pentru tratarea cataractei se pregateste un decoct din tije florale, frunze si muguri. Cu solutia obtinuta se spala corneea.
Alimentatie
Primavara, frunzele de papadie se consuma proaspete sub forma de salate sau in supe. Mugurii florali se pot mura in otet de tarhon.
Din flori de papadie se prepara si un vin foarte apreciat: se fierbe un kg de flori 10 minute cu 4 l apa. Apoi se lasa intr-o incapere calduta 20 ore. Se strecoara. Se adauga 500 g zahar. Dupa racire se adauga drojdie de vin.
Din flori de papadie se prepara un sirop delicios (mierea de papadie): 4 maini de flori se pun intr-un vas cu un litru de apa rece. Se pune la fiert la foc mic si se lasa sa dea cateva clocote dupa care se ia vasul de pe foc si se lasa sa stea pana a doua zi cand se strecoara. Sucul se amesteca cu 1 kg de zahar - de preferinta nerafinat - la care se adauga o jumatate de lamaie taiata felii si fara coaja si se pune la foc mic. Vasul nu se acopera. Siropul se pune la racit o data, cel mult de doua ori pentru a i se stabili consistenta. Nu trebuie sa fie prea gros, caci s-ar zaharisi, dar nici prea subtire, caci atunci ar incepe sa fermenteze dupa o pastrare mai indelungata.
Cosmetica
Pentru infrumusetarea tenului si inlaturarea petelor rosii se uda fata cu suc proaspat de papadie de doua ori pe zi. De asemenea pentru tratarea tenului iritat si inrosit se spala fata cu un decoct obtinut din 2 linguri parti aeriene de planta, la o cana de apa (200 ml) si se fierbe 30 minute. Se strecoara. Se aplica pe fata comprese sau lotionari.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.5007 (s) | 22 queries | Mysql time :0.377915 (s)