Sanatate

Papile gustative inflamate: Cum să scapi de această problemă sâcâitoare

Publicat: 16 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Papile gustative inflamate Cum să scapi de această problemă sâcâitoare
Fiecare papil gustativ are între 10 și 50 de celule senzoriale care sunt conectate la fibrele nervoase

Papilele gustative sunt cele care ne ajută să deosebim gusturile diferitelor mâncăruri. Atunci când papilele gustative devin inflamate apare o senzație de discomfort, alimentația și băutul devinind dificile.

Papilele gustative sunt organe senzoriale minuscule situate pe limbă și în cerul gurii și care permit identificarea tuturor gusturilor, dulce, sărat, acru sau amar.

Fiecare papil gustativ are între 10 și 50 de celule senzoriale care sunt conectate la fibrele nervoase. Aceste fibre îți trimit creierului mesajul că tocmai ai mușcat într-un măr sau ai lins o acadea.

Un adult are, în medie, între 2.000 și 10.000 papile gustative. Aceasta este explicația pentru care unii au un simț al gustului foarte dezvoltat, simțind mult mai intens gustul oricărui aliment consumat.

Papile gustative inflamate: Care sunt cauzele

Cuazele care pot duce la inflamarea papilelor gustative sunt multiple. Astfel, mai afecțiuni, de la alergii la infecții, pot duce la inflamarea papilelor gustative.

O altă cauză poate fi refluxul gastroesofagian. Când acidul revine din stomac în esofag și ajunge complet în gură, acesta poate arde papilele gustative și produce o inflare a acestora.

De asemenea, unele alergii și sensibilități alimentare pot duce la inflamarea papilelor gustive. Unele alimente, substanțe chimice sau alte substanțe pot provoca o reacție atunci când vă ating limba. În plus, alimentele sau băuturile calde pot arde papilele gustative, provocând umflarea acestora.

Infecțiile cu unii viruși pot produce inflamarea papilelor gustative. Și un dinte ascuțit sau o proteză dentară care poate freca limba și implicit papilele gustive poate duce la inflamarea acestora. În cazuri foarte rare, cancerul oral poate duce la inflamarea papilelor gustive. În asemenea situații, papilele gustive se umflă și pot fi observate pe limbă.

O altă cauză a inflamării papilelor gustive este fumatul. Asta deoarece țigările conțin substanțe chimice care inflamează papilele gustative. Fumatul poate, de asemenea, să ducă la o alterare a anumitor gusturi, reducându-ți capacitatea de a distinge aromele. Și consumul frecvent de alimente picante, cum ar fi ardeiul iute sau alimentele care sunt foarte acide, cum ar fi citricele, pot duce la inflamarea papilelor gustive.

Un alt factor care poate avea ca efect inflamarea papilelor gustative este stresul. O afecțiune a papilelor gustative ce are ca efect inflamarea acestora este papilita linguală tranzitorie. Aceasta este o afecțiune destul de des întâlnită, afectând aproximativ jumătate din populație. Improtant este că aceasta nu ține foarte mult și n ueste necesar un tratament anume.

Tratarea papilelor gustative inflamate

În cazul în care inflamația papilelor gustative nu dispare de la sine în câteva zile este indicat să mergeți la un consult.

Tratamentul pe care îl va prescrie medicul poate include clătirrea gurii de 2-3 ori pe zi cu soluții antiseptice (soluție apoasă de furasilină, soluție apoasă de digluconat de clorhexidină 0,05%);

Zonele afectate pot fi tratate cu unguente sau aerosoli care au un efect anestezic. De asemenea, medicul poate prescrie lubrifierea zonelor afectate ale limbii cu soluții cu proprietăți pronunțate de vindecare și regenerare, precum soluția de ulei de clorofillipt sau ulei de cătină.

În situația în care pacientul nu este alergic la iod, tratarea papilelor guistitve inflamate se poate face cu soluție de Lugol. În marea majoritate a cazurilor, medicul vă va prescrie și un complex de vitamine (A, E, grupa B).

Adauga un comentariu