Medicamente

Paracetamolul induce un comportament riscant, arată un nou studiu

Publicat: 10 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Paracetamolul induce un comportament riscant arată un nou studiu
Paracetamolul induce un comportament riscant

Unul dintre cele mai consumate medicamente din SUA – și cel mai frecvent analgezic administrat la nivel mondial – ar putea face mult mai mult decât simpla eliminare a durerii de cap, arată un studiu recent.

Acetaminofenul, cunoscut și sub numele de paracetamol și vândut pe scară largă, induce un comportament riscant, crescand asumarea riscurilor, potrivit unui nou studiu care a măsurat schimbările în comportamentul oamenilor atunci când se află sub influența medicamentelor obișnuite fără prescripție medicală.

„Acetaminofenul pare să-i facă pe oameni să simtă mai puține emoții negative atunci când efectuează activități riscante – pur și simplu nu se simt la fel de speriați”, spune neurologul Baldwin Way de la Universitatea de Stat din Ohio.

Paracetamolul induce un comportament riscant, dar efectul nu este atat de grav

Descoperirile se adaugă unui corp recent de cercetări care sugerează că efectele acetaminofenului asupra reducerii durerii se extind și la diferite procese psihologice, scăzând receptivitatea oamenilor la sentimentele rănite, experimentând empatie redusă și chiar funcții cognitive mai slabe.

Într-un mod similar, noile cercetări sugerează că capacitatea afectivă a oamenilor de a percepe și evalua riscurile poate fi afectată atunci când iau acetaminofen. Deși efectele ar putea fi ușoare, cu siguranță merită remarcate, dat fiind faptul că acetaminofenul este cel mai frecvent ingredient medicamentos din America, găsit în peste 600 de tipuri diferite de medicamente eliberate fără prescripție medicală și cu prescripție medicală.

Într-o serie de experimente care au implicat peste 500 de studenți, Way și echipa sa au măsurat modul în care o singură doză de 1.000 mg de acetaminofen (doza maximă recomandată pentru adulți) alocată aleatoriu participanților le-a afectat comportamentul de asumare a riscurilor, comparativ cu placebo administrat aleatoriu la un grup de control.

Pe baza rezultatelor, echipa concluzionează că există o relație semnificativă între administrarea de acetaminofen și alegerea unui risc mai mare, chiar dacă efectul observat poate fi ușor.

Paracetamolul, indicat in caz de coronavirus

Acetaminofenul rămâne totuși unul dintre cele mai utilizate medicamente din lume, considerat un medicament esențial de Organizația Mondială a Sănătății și recomandat ca medicament principal pe care ar trebui să îl luați pentru a ușura simptomele dacă credeți că ati putea avea coronavirus.

„Poate că cineva cu simptome ușoare de COVID-19 s-ar putea să nu creadă că este la fel de riscant să se întâlnească cu alte persoane, dacă iau acetaminofen”, spune Way.

Avem cu adevarat nevoie de mai multe cercetari cu privire la efectele acetaminofenului si a altor medicamente fara prescriptie medicala asupra alegerilor si riscurilor pe care le asumam.

Descoperirile sunt raportate în Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Adauga un comentariu