Stiri medicale

Paracetamolul si ipubrofenul prelungesc raceala

Publicat: 28 feb. 2011
7

Doctorii ii sfatuiesc pe parinti sa nu se grabeasca sa-si trateze copiii cu paracetamol si ibuprofen la cel mai mic semn de raceala si temperatura, caci s-ar putea sa faca mai mult rau decat bine. 

Potrivit The Telegraph, febra nu face niciun rau unui copil care in mod normal este sanatos si care nu are o afectiune aparte. Iar scaderea febrei poate chiar sa prelungeasca perioada de refacere a organismului, fiind un mecanism natural de aparare in fata bolilor.

Mai mult decat atat, din dorinta ca cei mici sa se faca bine cat mai repede, parintii depasesc cantitatea de medicament recomandata si administreaza mai mult de 4 doze pe zi, ceea ce poate duce la efecte adverse nedorite. Paracetamolul in exces poate duce la aparitia astmului, in timp ce ibuprofenul poate produce ulcer, sangerari usoare ale stomacului sau chiar probleme cu rinichii.

Exista o teorie a combinarii celor doua medicamente. Se pare ca luate alternativ sunt mai eficiente si reduc posibilele complicatii. Chiar si asa, specialistii sustin ca trebuie sa dam sansa corpului sa se reface, fara prea mult ajutor extern, si in niciun caz nu trebuie sa ne tratam dupa ureche. 
Adauga un comentariu