Local

Paradox: iesenii au depozite in aur, desi sunt saraci

Publicat: 11 oct. 2012
1

@ Judetul Iasi se afla pe locul 3 in ceea ce priveste tranzactiile cu aur @ Conform Bancii Comerciale Romane (BCR), de la inceputul anului, iesenii au intermediat tranzactii de peste 32 de kilograme @ Desi averile celor care investesc in aur sunt in crestere, intr-un top national, iesenii se situeaza tot pe pozitia a treia la nivelul de trai 

Iesenii sunt cei mai fideli clienti cand vine vorba de economiile pe care le au la banci. Una dintre cele mai pretioase „monede” care ofera siguranta financiara este metalul pur, adica aurul. In ultima perioada, din cauza situatiei economice si a nevoii de a investi niste bani in ceva sigur si durabil, clientii bancilor au ales ca principala sursa financiara aurul. Acesta inca se mentine pe piata si pare a se transforma dintr-un metal pretios într-o valuta de rezerva. De la inceputul anului pana in prezent, multe dintre tranzactiile cu aur fizic s-au facut la sediile bancilor din Iasi. Conform reprezentantilor BCR, iesenii se claseaza pe locul 3 in ceea ce priveste aceste operatiuni. „Banca Comerciala Romana (BCR) a intermediat, in primele 9 luni ale acestui an in judetul Iasi, tranzactii cu aur fizic de peste 32 kg, ceea ce plaseaza acest judet in primele trei la nivelul intregii tari. La nivel national, BCR a intermediat tranzactii cu aur fizic de peste 500 de kg. Media celor mai importante tranzactii (ca volum) realizate în primele 9 luni ale anului 2012, a fost de peste 40 kg de aur / tranzactie”, au declarat reprezentantii BCR.
Cateva dintre motivele pentru care iesenii fac aceste investitii sunt importanta aurului, datorita valorii pe piata pe care a acumulat-o in timp. Astfel, acesta a devenit principalul protector al averilor clientilor, mai ales in aceasta perioada. BCR ofera din anul 2009 clientilor serviciului de private banking – BCR Erste Private Banking – posibilitatea de a tranzactiona (vânzare / cumparare) aur financiar (99,99 la suta puritate) sub forma de lingouri. „Este binecunoscut statutul aurului de activ de refugiu cu rol de protectie împotriva inflatiei. Istoric, achizitionarea regulata de aur financiar pe termen mediu si lung a ajutat la conservarea averii investitorilor. Tinând cont de conditiile actuale, de acutizarea problemelor de pe pietele financiare globale, tot mai multi investitori se îndreapta catre aur”, a declarat Laura Hexan, sefa Departamentului de Produse de Trezorerie Retail din cadrul BCR.

Iesenii, printre cei mai saraci romani

Iesenii se claseaza pe locul 3 si la nivelul de trai scazut. Desi produsul intern brut este unul ridicat, acest lucru nu se observa in traiul de zi cu zi. Ba mai mult, iesenii care reusesc sa supravietuiasca de pe o zi pe alta nu economisesc banii la banci si au de platit restante la credite de aproximativ 767 de milioane de lei. Daca din anul 2008, pentru aceleasi credite, datornicii din judet aveau de rambursat 47 de milioane de lei, in prezent, ei au de dat 767 de milioane de lei. Circa 373 milioane lei si 88 milioane euro sunt sumele pe care iesenii le datoreaza bancilor de la care au facut imprumuturi. Totalul restantelor acumulate catre institutiile bancare depaseste suma de 170 de milioane de euro. Specialistii sustin ca Iasul este un judet cu potential si desi studiile arata ca este unul dintre cele mai sarace din tara, exista oameni bogati care fac tranzactii cu aur. „Iasul este o zona cu potential care atrage atat oameni bogati cat si saraci, astfel ca acolo unde exista saraci exista si bogati. Problema se pune cine a facut tranzactiile de 32 de kilograme. Probabil nu cei saraci. Iasul este al doilea oras ca marime al Romaniei, cu o populatie relativ ridicata. Daca impartim cele 32 de kilograme la fiecare iesean in parte, rezulta o cantitate de aur infima”, a declarat conf. dr. Valerian Danut Chirlesan.

Adauga un comentariu