Magazin

Parbrizul, transformat intr-un ecran de computer gigant – VIDEO

Publicat: 09 dec. 2012
1

Producatorii de masini spera sa transforme parbrizul intr-un ecran de computer gigantic care sa suprapuna lumea reala cu informatii utile, cum ar fi traseele sau chiar noutati de pe retelele de socializare.

Pericolele create de vorbitul la telefonul mobil sau de trimiterea de SMS-uri la volan sunt bine cunoscute. Dar cercetatorii si producatorii auto fac eforturi sa ofere soferilor o realitate augmentata care sa vina cu informatii suplimentare si a caror scop este exact cresterea sigurantei.

„Cel mai bun mod in care realitatea augmentata poate fi folositoare este prin sporirea sigurantei in timpul conducerii masinii. Abilitatea de a amplifica informatia din jurul nostru, care altfel s-ar putea sa ramana ascunsa, este inestimabila“, spune Anind Dey, profesor al Universitatii Carnegie Mellon.

„Realitatea Augmentata“ este considerata a fi imaginea lumii reale, peste care se adauga date suplimentare – de obicei extrase de pe internet. Este similar cu lumea pe care Arnold Schwarzenegger o vedea in celebrul film Terminatorul.

Tehnologia a inceput deja sa ia amploare. Spre exemplu, sunt o serie de smartphone-uri care permit utilizatorilor sa vada prin camera lor foto informatii de orientare, cronici de restaurante sau pretul caselor. Indrepti telefonul spre un obiect de interes, pornesti aplicatia de pe telefon si intri in alta lume.

Companii precum Google au mers chiar mai departe. La inceputul acestui an gigantul american a dezvaluit proiectul sau Google Glass, o pereche de ochelari care suprapun peste ceea ce vede utilizatorul in mod natural informatii despre evolutia vremii, locatie sau programari. Aceasta idee a fost deja imprumutata si de companii precum Microsoft.

Si acum Realitatea Augmentata isi face drum si spre industria auto. Producatorii auto BMW, Toyota, Mercedes si GM au prezentat o serie de prototipuri in ultimii ani. Spre exemplu, un concept Mercedes dezvaluit la inceputul acestui an permite soferilor sa adune informatii despre locurile de interes pe langa care trec doar indreptand degetul spre ele, iar masinile prietenilor apar pe parbriz sub forma unor iconite, alaturi de starea setata pe reteaua lor sociala.

Sursa: capital.ro

Adauga un comentariu