Actualitate

Parchetul judetean a finalizat dosarul „Mitingul Tepro”

Publicat: 16 ian. 2000

•Cazul „Tepro” are un singur vinovat •Acarul Paun se numeste Ion Vintila si e acuzat de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii publice

Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a finalizat dosarul in cazul „Tepro„. Este vorba de stabilirea vinovatilor de la mitingul de protest care a avut loc la inceputul lunii iunie, in fata Prefecturii Iasi, adunare transformata mai apoi intr-o suita de manifestari violente, atat din partea fortelor de ordine, cat si din partea manifestantilor. Interesant este faptul ca, desi mitingul nu fusese autorizat, liderii sindicali au fost scosi de sub urmarirea penala. Pe de alta parte, organele de ancheta au stabilit doar un singur vinovat: un salariat care, pe tot parcursul adunarii, a purtat cu sine o cruce din lemn, simbolizand crestineasca aducere aminte de intreprinderea care, odata, era considerata vie.

Acesta este Ion Vintila (36 de ani), din Popricani, actualmente domiciliat in Iasi, bdul Poitiers, in a carui sarcina au fost retinute infractiunile de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii publice si ultraj. Ancheta Parchetului a pornit de la adresa oficiala a prefecturii. In aceasta adresa se mentiona faptul ca manifestantii au ocupat spatiul din fata prefecturii, au blocat caile de intrare in institutie, au bruscat si lovit jandarmii, au spart geamuri si au distrus bunuri in valoare de 11.056.254 de lei. Reamintim ca SC Tepro SA a fost privatizata in primavara anului trecut si noua conducere a luat masura disponibilizarii unei mari parti a personalului acesteia. La 1 iunie, liderii sindicali din intreprindere au decis organizarea unui miting de protest in fata prefecturii.

Participarea redusa a determinat amanarea manifestatiei. A doua zi, din initiativa liderilor sindicali, salariatii s-au adunat iarasi in incinta intreprinderii si, fara a avea autorizarea unui miting, s-au deplasat spre prefectura, unde au scandat lozinci revendicative si au cerut demisia conducerii intreprinderii. La un moment dat, liderii Virgil Sahleanu, Mircea Giurghi, Grigore Timofte, Zaharia Anghel si Vasile Ichim au intrat in sediul prefecturii si au constatat ca prefectul era plecat in strainatate. Au purtat o scurta discutie cu subprefectul Cretu. Demonstrantii au inceput sa se manifeste zgomotos, au fortat intrarea principala. Pe scari si la intrare s-a produs o busculada intre manifestanti si fortele de ordine.

Dupa o scurta repliere a jandarmilor, manifestantii au fost opriti si impinsi spre platoul din fata prefecturii. Cativa au aruncat cu pietre, monede si suruburi, spargand un geam al institutiei. Un alt geam s-a crapat din pricina presiunii exercitate de demonstranti. Unul din manifestanti, Cezar Botezatu, a spart o jardiniera pentru flori iar o alta salariata de la Tepro a inceput sa arunce cu bulgari de pamant spre fortele de ordine. Tot atunci, mentioneaza rechizitoriul, Ion Vintila a lovit cu o cruce de lemn pe sergentul Cezar Nicolae Bostan, de la o subunitate de jandarmi din Bacau, si pe sergentul Gabriel Rusu, care se afla in apropierea acestuia.

In cursul anchetei, cei doi militari l-au recunoscut pe Vintila ca fiind agresorul lor. Un alt manifestant, ramas neidentificat, a lovit, la randul lui, un sergent, cu un segment din lemn, dupa care s-a facut pierdut in multime. Parchetul a scos de sub urmarire penala liderii sindicali si ceilalti manifestanti, retinand infractiunile de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice si ultraj in sarcina lui Ion Vintila. De asemenea, necunoscutul care a agresat celalalt sergent de jandarmi a fost considerat vinovat de catre Parchet si, in cazul sau, cauza urmeaza a se disjunge iar anchetarea lui va avea loc dupa ce acesta va fi identificat. Daca va fi considerat vinovat si de catre instanta de judecata, Ion Vintila ar putea primi o pedeapsa privativa de libertate mergand pana la 10 ani.loading...

Adauga un comentariu