Actualitate

Parcul auto al RATP va fi schimbat in intregime. La Iasi vor ajunge autobuze noi

Publicat: 06 iul. 2016

@ Municipalitatea ieseana ar urma sa contracteze un imprumut de peste zece milioane euro pentru achizitia a peste 70 de autobuze noi @ In maxim trei luni, la Iasi vor ajunge alte 12 autobuze noi, cu norme Euro 6, pentru care s-au platit cateva milioane de lei

Primaria municipiului Iasi si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar urma sa se puna de acord asupra contractarii unui imprumut al autoritatii locale pentru achizitia a peste 70 de autobuze Euro 6 noi. Municipalitatea ar urma sa obtina un credit de circa 14 milioane de euro pentru a putea reinnoi intreg parcul auto al regiei de transport.

„Intentionam sa schimbam tot parcul de autobuze urbane din municipiul Iasi. Deprecierea acestui parc de autobuze este de la zi la zi. Nu mai poate sa ramana asa, iesenii nu mai au nevoie de mijloace de transport nesigure, au nevoie de un transport public de calatori care sa le asigura confort si siguranta, asa cum se intampla in orice tara europeana. Motiv pentru care am reusit in cursul saptamanii trecute sa duc o ultima discutie cu reprezentantii BERD in ceea ce priveste posibilitatea contractarii unui imprumut prin care sa schimbam tot parcul de autobuze, asta insemnand 70-75 autobuze din imprumut plus cele 12 achizitionate din fonduri proprii si cu care vom asigura tot municipiul Iasi cu autobuze noi, suta la suta noi, cu Euro 6, cu podea joasa. Pe fonduri europene, toate sumele atrase vor viza modernizarea infrastructurii liniilor de tramvai”, a adaugat primarul Mihai Chirica.

Edilul a mai mentionat ca aceste autobuze noi vor completa parcul auto al regiei de transport, alaturi de alte 12 noi noi, achizitionate recent de municipalitate din fonduri proprii si care vor ajunge la Iasi in maxim trei luni de zile.

„Am primit comunicarea de la CNSC in ceea ce priveste cel de-al doilea lot de autobuze si am demarat semnarea contractului, motiv pentru care putem spune ca avem 12 autobuze care se indreapta in termenul contractual catre Primaria municipiului Iasi. Sunt autobuze urbane cu trei usi, cu podea joasa, cu o capacitate pana la 109 calatori, cu rampa pentru persoanele cu dizabilitati, aer conditionat si supraveghere video. Termenul de livrare este de maxim 3 luni de zile de la semnarea contractului. Astfel, putem spune ca am inceput reforma in ceea ce inseamna sistemul public de calatori din municipiului Iasi. Am inceput asta mai devreme, atunci cand am bagat in dezbatere publica inclusiv costumatia soferilor si vatmanilor”, a mentionat primarul Mihai Chirica. Totodata, se intentioneaza ca pe fonduri europene sa se achizitioneze si tramvaie moderne. Un astfel de tramvai ar putea costa si 1,2 milioane de euro, fabricate in vestul tarii, la Arad.loading...

Adauga un comentariu