Info Turism

Parcul National Coto Donana, Spania

Publicat: 08 ian. 2012
9

Parcul National Coto Donana este situat pe coasta de sud-vest a Spaniei la gura de varsare a raului Guadalquivir, fiind una dintre regiunile umede cele mai importante ale Europei. Inca din secolul XIV regiunea a fost utilizata ca teren de vanatoare al casei regale spaniole datorita faunei care se gasea din abundenta.

Incepand cu anul 1963 spatiului ii este cunoscuta oficial valoarea devenind rezervatie, iar din 1969 capata statutul de parc national pe care si-l pastreaza pana in prezent cu mare cinste.

Habitatele naturale intalnite aici se intind pe vaste teritorii ale provinciilor Huelva, Sevilla, si Cadiz acoperind circa 507 km patrati. Parcul National Donana este cunoscut mai ales pentru varietatea de specii de pasari. Alaturi de cele permanente, specifice locului,  se regasesc si specii sosite din Europa Centrala si de Nord indeosebi pe timp de iarna. 

Conform specialistilor aici isi duc existenta 305 specii de pasari (dupa cum am vazut nu toate in acelasi timp), 20 specii de pesti, 38 specii de mamifere si 32 tipuri de reptile si amfibieni. Bineinteles, nu lipsesc din peisaj unele specii aflate in pericol, cum ar fi lynxul si mangusta egipteana.

Umiditatea crescuta a aerului si resursele bogate de apa au condus la dezvoltarea unei vegetatii pe masura. In functie de caracteristicile principale ale mediului au luat nastere mai  multe tipuri de habitate.

Rozmarinul, cimbrul, tufarisul si pinul de piatra sunt doar cateva dintre speciile de plante care populeaza acest spatiu. Exista de asemenea adevarate paduri alcatuite din stejari de pluta, cunoscute pe plan local sub numele de „Las pajareras” datorita numarului ridicat de pasari care isi gasesc adapostul in ele. Printre plantele care fac flori se afla irisul, lavanda si gladiolele. Primavara este poate cel mai potrivit anotimp pentru a vizita Parcul National Coto Donata intrucat  atunci mlastinile sunt acoperite cu flori.  

Parcul a fost inscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1994. Pe cat de frumoase sunt lucrurile insa, pe atat este de fragil echilibrul ecologic din spatele lor. Parcul National Donata a fost amenintat in mai multe randuri de seceta si de poluarea cu deseuri extrem de toxice.
Adauga un comentariu