Destinatii montane

Parcul National Muntii Rodnei

Publicat: 11 mart. 2012
9

Parcul National Pietrosul Mare se gaseste in cadrul Muntilor Rodnei, si este situata la o altitudine de 1800 – 2200 m ocupand o suprafata totala de 46.399 ha. Parcul National Muntii Rodnei este desemnat de catre UNESCO ca rezervatie a biosferei, mai exact o suprafata de 3300 ha.

Accesul se face in principal din DN 18, Vatra Dornei – Borsa. Din punct de vedere administrativ parcul se intinde in judetele Maramures, Bistrita-Nasaud si Suceava. Cu trenul se poate ajunge pe tronsoanele Salva-Viseu (in partea de vest a masivului) si Salva-Rodna (in sudul masivului), prin intermediul localitatilor Telciu, Romului, Nasaud, Rebrisoara, Sangiorz-Bai, Anies si Rodna.

Rezervatia este creeata pe baza unei foste rezervatii floristice si faunistice. Rezervatia are numeroase circuri glaciare si lacuri ( Pietrosul, Buhaescu, Lala, Izvorul Bistritei), o parte din lacuri fiind populate cu pastrav indigen. Flora alpina este bine reprezentata, mai ales prin prezenta a numeroase specii endemice sau rare cum ar fi: floarea de colt (Leontopodium alpinum), gentiana galbena (gentiana lutea), anghelina (Primula longiflora), gusa porumbelului ( Silene nivalis), branca ursului (Heracleum carpaticum). Pe crestele subalpine creste zimbrul si tisa, specii forestiere rare, precum si smirdarul si jneapanul, care ocupa peste 30 % din zona subalpina.

Fauna: capra neagra (Rupicapra Rupicapra) este bine reprezentata, ea fiind repopulata in acesti munti cu exemplare provenite din Piatra Craiului, Bucegi, Retezat si Tarcu, fiind deasemeni o specie protejata. Mai sunt ocrotite urmatoarele animale: ursul brun, cerbul carpatin, cocosul de mesteacan, cocosul de munte, acvila. Un alt animal ocrotit este marmota alpina, repopulata in 1972 in masiv. Activitatile permise in parc sunt destul de restranse, fiind acceptate cele practicate de comunitatile locale in caz ca nu contravin legislatiei parcului, ecoturismul, activitatile stintifice si turismul cu scop educativ.

Adauga un comentariu