Destinatii turistice

Parcul National Olimp, Grecia

Publicat: 20 ian. 2012

Primul parc national de pe teritoriul Greciei a fost desemnat in anul 1938 pentru a cuprinde legendarul munte Olimp. Alaturi de importanta culturala a locului, unde se considera ca traiau zeii anticilor, un alt factor decisiv a fost necesitatea de a proteja cadrul natural.  Atat peisajele regiunii cat si flora, respectiv fauna, au constituit obiecte de cercetare in cadrul stiintelor naturii. 

Parcul totalizeaza 4000 ha si se afla la 100 km de orasul Salonic, al doilea centru urban ca marime din Grecia. Muntele Olimp detine  52 de  varfuri spectaculoase insa cel mai mandru dintre ele este Mytikas (2917 m) cunoscut in trecut sub numele de Tronul lui Zeus„. Acesta situeaza muntele Olimp pe locul secund in lista celor mai inalti din Balcani.

Peisajul mediteranean cu care este asociata cel mai frecvent tara dispare pentru a face loc unuia cu totul surprinzator. Dintre caracteristicile splendide ale Olimpului amintim varfurile stancoase, cheile adanci, etajul alpin si mai ales padurile dese care in alte zone fie deja au disparut fie sunt in prag de a pieri.  Pe teritoriul sau lipsesc lacurile glaciare, exista doar cateva  unitati lacustre vremelnice a caror cuvete sunt umplute cu apa dupa topirea zapezilor.

Peste 1700 specii de plante au fost inregistrate pe muntele Olimp valoare care exprimata in procente reprezinta 25 % din flora Greciei. Cele mai multe dintre ele sunt caracteristice Peninsulei Balcanice si numai 23 specii sunt endemice. Un interes deosebit pentru oamenii de stiinta il ofera specia fosila Jankaea heldreichii care este un arbore supravietuitor al epocii glaciare.    

Insa valoarea culturala si importanta ecologica a muntelui Olimp nu au fost recunoscute doar la nivelul Greciei ci de intregul continent. In anul 1981, chiar inainte de a fi desemnat ca Parc National, Olimpul a fost incadrat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura pe lista rezervatiilor biosferei.loading...

Adauga un comentariu