Destinatii turistice

Parcul National Portile de Fier

Publicat: 06 ian. 2012
9

Parcul Natural Portile de Fier se afla in sud-vestul Romaniei, limita sudica a acestuia fiind malul romanesc al Dunarii. La est se invecineaza cu localitatea Dr. Tr. Severin (Mehedinti), la vest cu localitatea Bazias (Caras-Severin), iar la nord, de la confluenta Nerei cu Dunarea, Varfurile Talva Blidarului, Svinecea Mica si Mare, practic urmareste interfluviul Dunarii format de afluentii acesteia.

Se intinde pe o suprafata de aproximativ 115.665,8 ha, fiind unul dintre cele mai mari parcuri naturale din Romania (locul 2), avand in componenta sa 18 rezervatii. Principala forma de relief sunt muntii, in componenta sa intrand prelungirile sudice ale Muntilor Banatului (Muntii Locvei si Muntii Almajului), Muntii Mehedinti si o parte din Podisul Mehedinti.

In arealul parcului traiesc specii de plante si animale cu importanta majora atat pentru Romania cat si pentru Europa. Specia Tulipa hungarica (laleaua cazanelor) este endemica, crescand pe abrupturile din zona Ciucaru Mare (Cazanele Dunarii), fapt pentru care este specie strict protejata de lege. Dintre celelalte specii strict protejate, mai amintim: Testudo hermanni boettgeri (broasca testoasa de uscat), Vipera ammodytes (vipera cu corn), Canis lupus (lupul), Lacerta viridis (gusterul), Ruscus aculeatus (ghimpele), Campanula crassipes (clopoteii Cazanelor).

Adauga un comentariu