Magazin

Pareri SOCANTE despre OAMENI si CAINI: Ne misca mai mult suferinta unui animal decat cea a unui om

Publicat: 05 sept. 2013
1

„Oamenii au o mai mare empatie fata de cainii maltratati decat fata de adultii care sunt supusi relelor tratamente”. Aceasta este concluzia considerata socanta a unui studiu prezentat nu demult la Reuniunea Anuala a Asociatiei Sociologice Americane.

Dupa cum nota EFE, „contrar a ceea ce se crede in mod obisnuit, nu este vorba neaparat ca ne misca mai mult suferinta unui animal decat cea a unui om. Rezultatele obtinute de noi indica o situatie mult mai complexa care are legatura cu varsta si specia victimelor, varsta fiind componenta cea mai importanta”, a explicat Jack Levin, profesor de sociologice si criminalistica la Universitatea Northeastern si autor al studiului, si citat de evz.ro.

In studiul lor, Levin si coautorul Arnold Arluke, si el profesor la Northeastern, au studiat opiniile a 240 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 18 si 25 ani, dintr-o universitate din nord-estul tarii.

„Faptul ca victimele agresiunilor, in caz ca sunt oameni adulti, se bucura de o mai mica empatie decat in cazul copiilor, catelandrilor si al cainilor maturi, arata ca patrupedele adulte sunt considerate dependente si vulnerabile, la fel ca si puii de caine sau copiii’, a adaugat Levin. Participantii au primit, la intamplare, unul din cele patru articole fictive despre maltratarea unui copil in varsta de un an, a unui adult de 30 de ani si a unui catelus sau a unui caine in varsta de sase ani. Povestile erau identice, numai victimele erau altele! Dupa ce participantii au citit articolul, anchetatorii le-au cerut sa dea un calificativ gradului de empatie cu victima.

„Ne-a surprins interactiunea varstei si speciei. Varsta pare a fi mai relevanta decat specia atunci cand vine vorba de obtinerea de empatie. Aparent, se considera ca fiintele umane adulte sunt mai capabile sa se apere singure, in timp ce cainii adulti sunt vazuti ca niste catelusi ceva mai mari”, a spus Levin in prezentarea sa. Cu toate ca studiul s-a concentrat asupra oamenilor si cainilor, Levin este de parere ca ar obtine concluzii similare si in cazul pisicilor. „Cainii si pisicile sunt animale de casa. Sunt animale carora multi oameni le atribuie caracteristici umane”, a explicat el.

Adauga un comentariu