Curiozitati

Parintele Cleopa: „Niciodata sa nu puneti doua nume la copii”. Motivul pe care putina lume il cunoaste

Publicat: 17 mai 2019
9

Parintele Cleopa: "Nu mai puneti doua nume copiilor la botez! Parintii si nasii fac o mare greseala!" Uite de ce este interzis acest lucru:

Cum ni se cuvine noua, crestinilor, care purtam numele unor sfinti din calendar, sa praznuim ziua numelui?

Cand este sfantul caruia-i porti numele, sa te duci la biserica, sa asculti Sfanta Liturghie, sa te impartasesti, daca esti spovedit. Daca poti, fa oleaca de pomana la tine acasa, la cateva suflete amarate. Vine o batrana la mine nu de mult: „Parinte, scrie acolo!” „Ce sa pun, matusa?” „Pune pe Ghita, pe Costicuta, pe Tincuta, pe Nelutu…!”

„Matusa hai! Unde ai gasit tu nume de sfinti de astia? Eu am imbatranit in manastire, si de sfantul Ghita n-am auzit. Unde ai gasit pe sfantul Costicuta? In calendar nu-i, in Prolog nu-i, in Minei nu-i, in Penticostar nu-i, in Triod nu-i. De unde l-ai scos?”. „Nu, nu. Asa-i cheama!” „Fugi, matusa de aici! Iti bati joc de slujbele Bisericii?”

Nu Ghita, ci Gheorghe l-a chemat; nu Costicuta, ci Constantin, ca „sfantul Costicuta” nu exista sau Costachel sau Costache cum ii zici tu acasa; si „sfanta Tincuta”. N-am auzit de cand sunt de „sfanta Tincuta” sau Catrina sau Catinca. Sfanta Ecaterina, marea mucenita, fiica de imparat.

I-am vazut sfintele moaste la Muntele Sinai in sicriu de aur. Asa, cand veniti cu pomelnic, sa nu puneti nume de acestea, ca va bateti joc de sfintii lui Dumnezeu. Cum sa scriu eu asa, ca trebuie sa scot particele? Particica n-o pot scoate decat pentru un nume ortodox. Sa stiti! Eu va spun. Nu ma intereseaza ca aveti ciuda pe mine. Eu sunt un putregai; maine sunt in groapa, dar sa nu ziceti ca n-ati auzit si nu v-am spus!

– Se pot pune doua nume la botez?

– Nu se pun doua nume la botez in veac. Numai unul si ortodox! Niciodata sa nu puneti doua nume la copii. Unul si ortodox! Ca particica este pentru un suflet, nu pentru doua. Asa este!

Manca-v-ar Raiul, sa va manance! Asa sa va vad in rai, mama, pe toti! Pe toti! Doamne fereste, unul sa nu ramana la munci! Toti sa va bucurati in gradinile Raiului! Toti, mama!

Daca as avea eu un sac mare, sa va pun intr-un sac, sa pot sa va dau drumul in gradinile Raiului… Acolo! Stiti voi cat de frumos este acolo? Vai de mine! Auzi ce spune Apostolul Pavel: Cele ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit si la inima omului nu s-au suit (I Cor. 2, 9). Aceasta a pregatit Dumnezeu celor ce se tem de El si-L iubesc pe El.
***

Ce rugaciune trebuie sa rosteasca parintii pentru copilul nou-nascut

Doamne Iisuse Hristoase, Care ne-ai daruit acest copil, randuieste precum stii intrarea lui in randul celor drept-credinciosi care au fost luminati prin Sfantul Botez. Doamne, daruieste-i sanatate si putere acestui prunc, Tu, Care ai fost crescut cu grija de catre Preasfanta Fecioara. Doamne, sa nu vina peste noi mania Ta si sa nu ingadui ca acest copil sa moara nebotezat. Sa nu sufere acest copil din cauza pacatelor noastre, ci sa vada mila Ta si dragostea Ta de oameni. Ocroteste-l, Doamne, si daruieste-i nasterea cea de Sus prin Sfantul Botez, ca sa devina fiu al Bisericii Tale. Tie ne rugam, Stapane, trimite peste el lumina binecuvantarii ceresti, ca Tu esti Cel ce asculti rugaciunile noastre si Tie Iti multumim si Te slavim in vecii vecilor. Amin.

Sursa: Parintele Cleopa Ilie – "Ne vorbeste Parintele Cleopa", Editura Manastirea Sihastria

Adauga un comentariu