Religie

Parintele Constantin Necula: „Il intrebi pe preot toate bazaconiile, cat piper sa pui in supa. Nu se poate sa traim tot timpul cu Hristos la o bodega a cerului“

Publicat: 22 feb. 2018

In conferinta pe care a sustinut-o la Turnu Severin, parintele Constantin Necula a vorbit despre insemnatatea modului de a fi atent cu lucrurile importante in viata, despre demnitatea de a fi ucenicul lui Hristos: “Dumnezeu ne daruieste suficient de multa minte si noi ne ascundem tot timpul in suficient de multa prostie incat sa nu intelegem ca viata noastra este facuta ca sa mergem spre Dumnezeu, nu doar spre ceilalti. Toata lumea vrea ca biserica sa fie precum o echipa de fotbal, investim, investim, investim si apoi trebuie sa marcam. Algoritmul acesta nu merge in viata duhovniceasca. in viata duhovniceasca iti iese uneori fara sa investesti, alteori investesti o viata intreaga sufleteste si vezi ca la capatul vietii esti trist”.

Exista situatii cand risipa la care se deda un preot, ca slujitor, ca vorbitor, are un fundament extrem de adanc, cel de adunare, care „te face sa te simti foarte aproape de oameni si de Hristos”. „Cel mai interesant este cand un popa se intareste dupa bani. Asta urmareste televiziunea, daca popa e avid dupa bani, daca, Doamne fereste!, are si volan la masina pe care o are deja e vinovat, pentru ca in curand o sa ajungem sa conducem masini fara volan si sa ne operam singuri. Asta am aflat-o in ianuarie, cand, scriind un articol despre sufletul spitalului, fiind internat, cineva a comentat: . Si atunci i-am zis sotiei: ”, a spus parintele Constantin Necula.

Citeste si Ce spune parintele Constantin Necula despre femeile care se machiaza. Multi il blameaza pentru asta

Unul dintre cei mai populari si mai indragiti conferentiari din Romania, parintele Necula, a vorbit severinenilor prezenti si despre modul cum romanii trateaza ortodoxia si despre naravul acestui popor de a carpi orice lucru: “Noi ne comportam ca si cum ortodoxia ar fi asa un fel de roata resapata, vulcanizata. Noi, romanii, suntem foarte buni la carpeli, daca va uitati nu facem niciodata bine nimic din ceea ce este de facut. Carpim hainele pe care le purtam, ne carpim duminicile, carpim viata duhovniceasca crezand ca daca ajungem aici totul este rezolvat. Oamenii din Moldova mai intreaba: parinte, da e bine daca postim prima zi in prima saptamana si ultima saptamana din post? Da, numai in Moldova se pune intrebarea asta. Si e ca si cum ai vrea sa treci Dunarea cu un picior pe un mal si celalalt pe alt mal”.

Conf. univ. dr. Constantin Necula a mai spus ca “trebuie sa invatam sa stam inaintea lui Cristos cu bucuriile noastre si cu suferintele noastre” si ca nu e firesc sa-i multumim “doar ca ne-a vindecat de o boala, e firesc sa-i multumim ca in ciuda tuturor am auzit ca altii s-au vindecat”.

“Preotul nu poate fi un arbitru al vietii intime"

“Nu putem fi egoisti la nesfarsit in rugaciune, Doamne, te rog, daca ar muri seful sa-i iau locul, Doamne ajuta, suntem crestini, iti multumesc ca mi-ai dat posibilitatea de a-i trage una colegului meu de servici peste bot. Atitudini de genul acesta, sa fim seriosi, ne sufoca credinta, mergem la biserica ca la oficiul fortelor de munca, vrem servicii, casa, iubit, iubita, daca se poate acolo sa trecem si marimile, nu? Nu se poate sa traim tot timpul cu Hristos la o bodega a cerului”, a zis parintele Necula. O parte din intrebarile adresate de severinenii prezenti la conferinta parintelui Constantin Necula au vizat probleme de familie. Multi s-au plans ca nu stiu cum sa aduca pe drumul cel bun un membru al familiei care este alcoolic, o doamna se plangea ca fiul ei este homosexual, un domn se plangea ca sotia a pierdut mai multe sarcini in dorinta de a avea un copil.

Citeste si Parerea unui preot foarte cunoscut, mesaj pentru femeile casatorite: „Este o problema de dragoste”

„Noi credem foarte usor ca ce tine de viata noastra intima trebuie sa fie gestionata de popa. Te duci la spovedit, intrebi pe parinte toate bazaconiile, cat piper sa pui in supa, daca pui sare nu, de parca bietul popa e dieteticianul sau ginecologul nostru, ca si acolo il intrebam toate prostiile posibile. Preotul nu poate sa fie un arbitru al vietii intime, el te indeamna sa intelegi ca Dumnezeu nu este impotriva ta, sa intelegi marea imprastiere din jur, ce inseamna aruncarea de nimicuri in viata de familie”, a explicat parintele Constantin Necula. Parintele Constantin-Valer Necula a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Saguna“ din Sibiu si este doctor in teologie, specializarea catehetica-omiletica si pedagogie crestina.

Este autor de volume de predici, de studii si articole de omiletica si catehetica dar si de carti pentru copii si tineret. A tradus mai multe carti si a scris articole in publicatii din tara si strainatate. A semnat zeci de studii in limba romana si in limbi straine – franceza, italiana, germana – si numeroase recenzii. A sustinut sute de conferinte in tara si in strainatate si a participat la multe emisiuni de radio si de televiziune atat la posturi nationale cat si internationale.loading...

Adauga un comentariu