Secretele istoriei

Părintele Iustin Pârvu – Omul este liber pe cât de sincer iubeşte

Publicat: 23 apr. 2020
3

Părintele Iustin Pârvu – Libertatea e preţioasă numai după ce o pierzi. Sau cel puţin aşa pare să gândească omul nostru. Omul toată viaţa lui cauta să fie liber. Nu-şi dă seama de darul libertăţii decât atunci când e prea târziu. Libertatea este în trup dar şi în inimă.

Libertatea este în mişcare dar şi în cuget, în inteligenţă. Omul este liber pe cât de deştept este, pe cât de sincer iubeşte, pe cât de ataşat este de valorile cele înalte ale credinţei.

Suntem liberi în măsura în care ne asumăm misiunea pentru care ne-am născut, în măsura în care ne facem treaba cum se cuvine. A fi liber nu înseamnă trândăveala şi uitare de sine, înseamnă împlinirea destinului tău de om.

Părintele Iustin Pârvu – Omul este liber pe cât de sincer iubeşte

Libertatea nu însemna să fac ceea ce vreau, căci, de multe ori, făcând ceea ce vrem, facem voia diavolului. Libertatea se cunoaşte în discernământul omului, în capacitatea lui de a alege între bine şi rău.

Omul trebuie să conştientizeze faptul că numai în adevăr poate trăi liber, că în lumea aceasta este şi multă amăgire, de care el trebuie să se ferească.

Asta n-au înţeles comuniştii, că sufletul pe cruce câştiga adevărata libertate, că toate metodele lor de tortură, toate metodele de reeducare psihică au făcut mai mulţi sfinţi decât robi, au sfinţit pământul ţării cu sânge de mucenici.

Libertatea e greu de dus pentru oamenii care nu trăiesc în timpul vieţii lor, iar creştinii noştri ajung greu din trecut în prezent.

(Părintele Iustin Parvu, Daruri duhovniceşti, Editura Eikon, p. 53-54)
Adauga un comentariu