National

Părintele Vasile Ioana, despre superstițiile de Bobotează: Nu este în regulă să nu te speli opt zile. Nu am sfințit toată apă de la Apa Nova

Publicat: 06 ian. 2022
Preotul Vasile Ioana
Preotul Vasile Ioana

Părintele Vasile Ioana a adus clarificări la modul în care unii credincioşi au interpretat superstițiile din popor de Bobotează potrivit cărora nu trebuie să te speli pe motiv că „se spurcă apele”.

În fiecare an, pe 6 ianuarie, preoții sfințesc apele, iar cei care se stropesc sau se îmbăiază în apa asfințită sunt feriți de rele şi de boli.

Totuși, dacă stropirea cu agheasmă este permisă, există anumite obiceiuri sau superstiții din popor, potrivit cărora nu este bine să te speli pe cap sau să speli haine, pentru că „se spurcă apele”

În acest context, părintele Vasile Ioana, a venit cu o serie de clarificări.

„Tot apare întrebarea dacă avem voie astăzi să consumăm, pentru uzul casnic, apa de la chiuvetă? Categoric da.

Astăzi, firea apelor s-a schimbat în har. Apa acum are o putere dumnezeiască. Dar dacă mâncăm după-amiază, nu înseamnă că nu mai spălăm vasele.

Sau diseară nu înseamnă că nu îmi fac duș. Nu este în regulă să nu te speli opt zile. Dacă nu ne-am spăla opt zile, ar fi o mare problemă mâine la slujbă când vom ajunge.

Ce vreau să zic este că noi am sfințit apa de aici, dar nu am sfințit toată apă de la Apa Nova, de la chiuveta de acasă.

De aceea, puteți folosi apa liniștiți. Apa sfințită este agheasma în care s-a invocat harul Duhului Sfânt.

Dar asta nu înseamnă să nu vă spălați opt zile, Doamne ferește!”, a spus Părintele Vasile Ioana.

ÎPS Teodosie, sfaturi pentru creștini: Cât ţine praznicul Bobotezei putem să amânăm spălarea rufelor

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a afirmat că nu trebuie spălate rufele în timpul praznicului Bobotezei, din decenţă şi respect faţă de apa sfinţită. El a mai precizat că în perioada “neputinţei lunare”, femeia nu poate lua nici Aghiasmă, nici anafură, menţionând că poate lua apa sfinţită trei zile după această perioadă, anunță news.ro.

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, miercuri, la emisiunea Dialog duhovnicesc de la Radio Dobrogea, dacă credincioşii trebuie să se spele sau pot spăla rufe în perioada Bobotezei.

“Cât ţine praznicul Bobotezei, de pe 5 până pe 14 ianuarie, nu este interzis să ne spălăm noi ca oameni, putem să amânăm spălarea rufelor din această decenţă, sfială şi respect faţă de apa sfinţită. Să nu spălăm rufele murdare în timpul praznicului Bobotezei. Aşa este şi după canoane”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

Acesta a precizat că, ”în perioada neputinţei lunare”, femeile nu pot lua Aghiasmă.

“În perioada neputinţei femeii nu poate lua nici Aghiasmă, nici anafură, nici măcar Aghiasmă Mică, darămite Aghiasmă Mare. Dar dacă are perioada în timpul sărbătorii Bobotezei, coincide cu cele opt zile, ea nu poate lua Aghiasmă. Trebuie să compensăm, Dumnezeu întotdeauna compensează, se ia trei zile după această perioadă, Aghiasmă Mare, pentru că în perioada aceasta s-a rugat, poate a venit şi la Biserică, că nu e interzis femeilor care au neputinţa aceasta firească lunară să vină la biserică, să nu meargă spre altar, să nu sărute Sfintele icoane, să nu ia Aghiasmă şi anafură. Dar la biserică poţi să vii, că nu este interzis să te rogi”, a transmis ÎPS Teodosie.
Adauga un comentariu