Eveniment-Social

Parintii ieseni, total dezinteresati de soarta odraslelor la scoala

Publicat: 17 dec. 2013
1

@ Un fenomen ingrijorator domina sistemul de invatamant preuniversitar iesean @ Daca la colegiile si liceele importante din municipiu, parintii participa frecvent la sedintele cu dirigintii si discuta despre situatia educationala a elevilor, la cele industriale dezinteresul este total

Situatie ingrijoratoare in educatia preuniversitara ieseana. In ultimii ani, datele statistice ale Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) arata ca elevii de clasele IX-XII chiulesc pe capete de la ore, iar procentul celor care pica examenul de Bacalaureat creste. Cu toate acestea, parintii nu sunt interesati de soarta acestora. Concret, daca la marile colegii si licee din Iasi, acestia continua sa participe frecvent la sedintele cu dirigintii si discuta despre situatia educationala a elevilor, la grupurile scolare sau cele industriale, situatia este dramatica. Aici sunt mai multe explicatii: majoritatea liceenilor fac naveta sau provin din familii dezorganizate, cu venituri modeste. Altii au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate. In acest context, in ultimul raport legat de starea invatamantului din judet, conducerea Inspectoratului Scolar a atras atentia asupra importantei implicarii familiei in activitatea scolara.

„Este foarte important ca familia, parintii sa inteleaga rolul pe care il au in procesul educational. Faptul ca exista rezultate proaste la examenele nationale are la baza si faptul ca parintii nu se implica si nu sustin activitatea copiilor, asta fie ca provin din medii sarace sau pentru ca au plecat in strainatate. Oricum, ISJ lucreaza foarte mult la nivel de consiliere psiho-pedagogica, dar si la verificarea dirigintilor, daca li se solicita participarea la scoala sau transmit situatia elevilor la ore”, se arata in documentul Inspectoratului Scolar. Psihologii arata ca aceste intalniri ale familiei cu reprezentantii unitatii de invatamant nu sunt banale schimburi de date si ca este vorba de o actiune mult mai ampla. „Sedintele cu parintii nu sunt o simpla formalitate care se incheie cu un banal proces verbal! De exemplu, la prima sedinta din an, se pot aborda ca subiecte: structura anului scolar, disciplinele de studiu, orarul si rechizitele necesare. Sunt abordate si probleme legate de dezvoltarea psiho-fizica a elevului. De asemenea, la alte sedinte se pot discuta nu numai despre problemele curente precum situatia la invatatura si la discipline sau alte activitati extrascolare, dar si subiecte cerute chiar de parinti. Unii pot cere sfatul celorlalti, punand in discutie un anumit comportament al propriului copil. Pe de alta parte, ideea de a semna un proces verbal este utila cand vine vorba de a demonstra parintelui ca nu prea vine la sedinta”, a precizat un psiholog.

Comentarii
  • Parintii romani in general fac copii pentru alocatie,si daca au ocazia ii lasa fara pic de regret de izbeliste si pleaca in strainatate.Putini parinti fac copii fiindca ii doresc si chiar ii intereseaza soarta lor.

Adauga un comentariu