Eveniment-Social

Parintii, nevoiti sa se bata pentru un loc la gradinita

Publicat: 24 iun. 2011
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:226519;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Primarul Gheorghe Nichita continua sa-si bata joc de mii de ieseni @ Asta, in conditiile in care, in cele aproape doua mandate de cand se afla in fruntea administratiei orasului, nu s-a construit nici o gradinita noua @ In toate unitatile de invatamant prescolar din judet sunt disponibile peste sase mii de locuri, din care aproximativ 5.800 in mediul urban @ Si anul acesta, comparativ cu anii trecuti, sunt situatii in care numarul cererilor este si de pana la sase ori mai mare fata de cel al locurilor disponibile

Modul in care primarul Gheorghe Nichita intelege sa le ofere cetatenilor conditii decente din perspectiva sistemului de invatamant prescolar este de-a dreptul jignitor. Deja nu mai este un secret faptul ca obtinerea unui loc la gradinita pentru un copil este o adevarata aventura. In toate unitatile de invatamant prescolar din judet sunt disponibile peste sase mii de locuri, din care aproximativ 5.800 in mediul urban. Si anul acesta, comparativ cu anii trecuti, sunt situatii in care numarul cererilor este de pana la sase ori mai mare fata de cel al locurilor disponibile.

Un educator la 35 de micuti

Cu toate ca normele Ministerului Educatiei spun ca o grupa de gradinita nu poate depasi 15 prescolari, la Iasi un singur educator are intr-o grupa chiar si 40 de copii. Statistica Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) este graitoare: „In total, la nivelul judetului sunt 29 de gradinite, dintre care 22 cu program prelungit, doua cu program saptamanal si cinci cu program normal. Pentru inscrierea la grupa mica sunt disponibile 2.245 de locuri libere anuntate pentru anul scolar 2011-2012”, arata Sabina Manea, purtatorul de cuvant al ISJ.

Cele mai aglomerate zone

In judetul Iasi exista si 21 de gradinite particulare, capacitatea acestora fiind de doar 290 de locuri, la toate grupele de invatamant prescolar. „Doar in municipiul Iasi vorbim de o capacitate estimativa de 8.628 de copii la toate grupele. Cele mai aglomerate zone sunt cele din cartierele: Pacurari, Nicolina, Galata, respectiv centru – Copou. In acelasi timp, grupele noi de prescolari cuprind de la 30 pana la 35 de copii”, a completat Sabina Manea. 

Criteriile de la inscriere

Cel mai important criteriu privind inscrierea prescolarilor la gradinita il constituie arondarea domiciliului parintilor in circumscriptia de cartier unde se afla unitatea. Alte criterii vizeaza: apropierea de domiciliu; existenta fratilor, surorilor in gradinita respectiva; serviciul parintilor sau al sustinatorilor legali aproape de unitate. Cererile se primesc si se inregistreaza in ordinea depunerii, indiferent de numarul lor, fara a fi considerate rezolvate. Afisarea rezultatelor inscrierilor se va face in maximum 10 zile de la incheierea perioadei de inscriere. Inspectoratul Scolar Judetean, prin inspectorii de specialitate, va verifica respectarea normelor si criteriilor.

Adauga un comentariu