National

Părinții pot primi zile libere plătite pentru a sta acasă cu cei mici! Care sunt condițiile

Publicat: 21 sept. 2020
Mama și copilul fac teme acasă
Părinții pot primi zile libere plătite pentru a sta acasă cu cei mici! Care sunt condițiile

Deși multe școli au implementat măsuri stricte de distanțare socială și de igienă, inevitabilul s-a produs. Școli care au început cursurile în scenariul verde, l-au modificat în cel galben, iar cursurile care au început inițial în scenariul galben, s-au tranformat în cursuri exclusiv online, adică în scenariul roșu. Tocmai de aceea, părinții au acum posibilitatea să stea acasă cu cei mici, având zile libere, plătite, pentru a-și supraveghea copiii. Cu toate acestea, este nevoie ca părinții să îndeplinească anumite condiții, fiindcă nu toți vor beneficia de acest lucru.

„Părinții care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de șomaj. Valoarea indemnizației este de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020”, a arătat Adrian Bența.

„Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația, reține impozitele și contribuțiile sociale datorate, depune declarațiile către autorități și ulterior poate să solicite decontarea acestei sume. Indemnizația este impozabilă, adică se datorează pentru salariații obișnuiți un impozit de 10 la sută, contribuția de 25 la sută la pensii, contribuția de 10 la sută la sănătate. Rămâi cu puțini bani, dar mai sunt sectoare de activitate, de exemplu în construcții sau în IT, unde nu se datorează toate aceste contribuții. Dar este bine că se poate deconta această sumă. Însă, deocamdată, prima dată o suportă angajatorul”, a explicat Adrian Bența.

Părinții pot primi zile libere plătite pentru a sta acasă cu cei mici! Care sunt condițiile

Salariații din sistemul de ordine publică, din apărare și din sistemul medical nu vor beneficia de zile libere de la locul de muncă, pentru a-și supraveghea copiii. Aceștia vor dispune însă de un spor la salariu, care coincide cu suma pe care ar fi primit-o, dacă ar fi stat acasă.

Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească părinții care se încadrează, se află și faptul că doar unul dintre părinți poate opta să stea acasă cu cei mici, nu amândoi. Astfel că, indemnizația se acordă doar condiționat.

În ceea ce privește statutul celuilalt părinte, acesta trebuie să fie salariat în câmpul muncii sau să fie un PFA activ. În cazul în care unul dintre soți se află în concediu de creștere a copilului, celălalt nu poate beneficia de dreptul menționat.

Cum trebuie să procedeze părinții, pentru a beneficia de indemnizație în pandemia de coronavirus

În cazul persoanelor fizice care solicită aceste drepturi, ele trebuie să dea o declarație pe propria răspundere că se încadrează în prevederile legii, sub sancțiunea falsului în declarații, că sunt singurul părinte care beneficiază de aceste drepturi. Documentele prezentate se depun la angajator, alături de o copie a certificatului de naștere a copilului.

Obligația angajatorului este de a completa vreo trei formulare pe care le depune electronic la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, de unde se încasează efectiv indemnizația. De asemenea, în prima etapă, angajatorul face plata indemnizațiilor și a taxelor și ulterior recuperează 75 la sută din salariul brut.

Unitățile de învățământ sau direcțiile de protecție socială/primăriile comunică numele și CNP-ul copiilor pentru care se acordă zile libere, astfel încât să se poată face o verificare dacă părinții care au cerut aceste zile libere au într-adevăr copiii în sistemul de școală online sau se încadrează în condiții.

Dacă zilele sunt justificate, nu există nicio limitare pentru numărul de zile libere cerute.

Adauga un comentariu