News Flash:

Parintii vor fi amendati daca copiii chiulesc de la scoala

13 Aprilie 2010
1541 Vizualizari | 3 Comentarii
• Guvernul a aprobat ieri noua Lege a Educatiei, propusa de ministrul Daniel Funeriu • Parintii vor semna un contract cu institutia de învatamant • Pentru chiulul elevului, parintele poate plati amenzi între 100 si 1.000 de lei sau poate fi pus sa munceasca în folosul comunitatii • Educatorii si învatatorii dispar din scoli, fiind înlocuiti de profesori • Pentru asta va fi nevoie de sase ani de studiu • Cititi mai jos modificarile aduse de noua Lege a Educatiei

Proiectul legii educatiei, aprobat ieri de Guvern si transmis Parlamentului, prevede ca, la finalul clasei pregatitoare, cadrul didactic responsabil întocmeste, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), un raport de evaluare a competentelor cognitive, emotionale si sociale ale copilului. La finalul clasei a II-a, fiecare scoala, în baza unei metodologii elaborate de catre MECTS, organizeaza si realizeaza evaluari la scris-citit si matematica. Rezultatele evaluarilor sunt folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de învatare ale elevilor. Rezultatele evaluarii si planurile individualizate se comunica parintilor, elevilor si constituie documente din Portofoliul educational al elevului.
La finalul clasei a IV-a, MECTS realizeaza, prin esantionare, o evaluare la nivel national a competentelor fundamentale dobandite în ciclul primar, dupa modelul testarilor internationale, "pentru diagnoza sistemului de învatamant la nivel primar", se arata în proiect.
La finalul clasei a VI-a, toate scolile, în baza unei metodologii elaborate de MECTS, organizeaza si realizeaza evaluarea elevilor prin doua probe transdisciplinare: limba si comunicare, matematica si stiinte. Proba de limba si comunicare va cuprinde limba romana, limba moderna I si limba materna, pentru elevii din clasele cu predare în limbile minoritatilor. Rezultatele evaluarilor sunt utilizate pentru elaborarea planurilor individualizate de învatare ale elevilor si pentru preorientarea scolara catre un anumit tip de liceu. Rezultatele evaluarii si planurile individualizate de învatare se vor comunica parintilor elevilor si sunt trecute în Portofoliul educational al elevului. La finalul clasei a IX-a, în baza unei metodologii elaborate de MECTS, va avea loc o evaluare nationala disciplinara obligatorie a tuturor elevilor. Rezultatele evaluarii se vor exprima printr-un punctaj, similar testelor internationale.
Examinarea va cuprinde o proba transdisciplinara de evaluare scrisa a competentelor de comunicare în limba romana, limba materna si într-o limba de circulatie internationala, o proba transdisciplinara de evaluare scrisa a competentelor la matematica si stiinte, o proba practica de evaluare a competentelor de utilizare a calculatorului si o proba transdisciplinara de evaluare orala a competentelor civice si sociale.
Unitatile de învatamant liceal care solicita organizarea probei suplimentare de admitere au obligatia de a anunta public disciplinele la care se sustine proba, programele si procedurile de organizare ale acesteia pana, cel mai tarziu, la începutul clasei a VIII-a. Rezultatele evaluarii nationale se vor înscrie în Portofoliul educational al elevului care va conta pentru admiterea la Liceu.

Amenzi pentru parinti

Noutati sunt si pentru parinti. Acestia vor semna un contract cu institutia de învatamant. Pentru chiul, parintele poate plati amenzi între 100 si 1.000 de lei sau poate fi pus sa munceasca în folosul comunitatii. Examenul de bacalaureat va contine trei probe scrise, iar la examenul oral vor fi sustinute doua limbi straine. Contractul dintre parinti si scoli a fost mentinut, dar a fost redus cuantumul amenzilor pentru chiulul elevilor. Educatorii si învatatorii dispar din scoli, fiind înlocuiti de profesori. Pentru asta va fi nevoie de sase ani de studiu. Noutatea o reprezinta anul de stagiu obligatoriu. De asemenea, examenul de titularizare dispare. "Proiectul Legii Educatiei a fost construit în ideea stabilitatii. Sistemul are nevoie de stabilitate, de un cadru coerent si acestia au fost principalii piloni pe care am construit aceasta lege. Apoi ne-am gandit la coerenta sistemului educational, la predictibilitatea lui si la sustenabilitatea sa. Aceasta lege este pentru copii, pentru parinti, pentru profesori si în mare pentru societatea romaneasca din viitor", a spus ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

Elevu care are taticu multe lovele  | #103115
Ce sa platesc?! Sa-i pish in freza dau un telefon il sun pe tata si ma rezolva in secunda doi , pe mine ma intereseaza sa ma duc la scoala sa agat fete si sa le fu.t in masina mea luxoasa ! Si daca ma enerveaza un profesor il bat si pe rapa.nosu ala si tot scap !
andrei  | #103148
Deci acesti oameni sunt inconstienti ..uni elevi din ROMANIA muncesc si fac si scoala in acelasi timp pentru a avea un trai mai bun si sa aiba ce pune pe masa ...acesti oameni nu stiu de unde sa mai faca bani..TOTI niste HOTI ..HOTI mai mari ca HOTI..numai ca este o diferenta lor nu ai ce sa le faci ca sunt la putere...DUMNEZEU E MARE ...vede tot ce se intampla si EL nu bate cu parul...are grija de toti ..in concluzie LEGEA asta e facuta doar pentru parlamentari ..pentru ei totul se rezuma la bani si putere ..in ochii lor esti un om si atat ..FARA DREPTURI FARA NIMIC..THIS IS IT
sunteti toti niste cocalarimai ales tu  | #103155
ba oameni buni degeaba scrieti aci ce scrieti guvernu face tot ce vrea el asa ca degeaba zice si dregem noi ...... eu orcum nu vad sa fie nimik de bine in tara asta .... se duce de rapa tot
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1461 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012925 (s)