Destinatii turistice

Paris: Muzeul Cluny

Publicat: 23 feb. 2012
9

Alaturi de Hôtel de Sens din cartierul Marais, Hôtel de Cluny este tot ce a ramas din arhitectura medievala a Parisului. Intra prin curtea pavata cu pietre Cour d’Honneur (Curtea onoareai) pentru a putea admira bogat impodobita cladire gotica cu zidurile sale cu turnuri, statuile gargui si ferestrele cu decoratiuni in forma de scoici. Initial Cluny a fost resedinta unui staret bogat din secolul al XV-lea, fiind construita langa ruinele unei vechi bai romane. Incepand cu 1515 a fost resedinta Mariei Tudor, vaduva lui Ludovic al XII-lea si fiica regelui Henric al VII-lea si a reginei Elisabeta de York. Confiscat in timpul Revolutiei Franceze, hôtel-ul a fost inchiriat in 1833 lui Alexandre du Sommerard, care l-a decorat cu opere de arta medievala. Dupa moartea acestuia in 1842, guvernul a cumparat cladirea si intreaga colectie.

Colectia de arta si mestesuguri medievale este superba. Majoritatea vizitatorilor vin sa admire tapiseria din secolul XV „Doamna si unicornii”, cea mai apreciata tapiserie de acest gen. Intreg romantismul dintr-o era a cavalerilor – o frumoasa printesa si supusii acesteia, animale de prada cat si de casa – este parca reprezentat in aceste remarcabile tapiserii descoperite abia acum 100 de ani in Château de Boussac. Cinci dintre scene par a a intruchipa cele 5 simturi (de exemplu una dintre ele prezinta un unicorn care se uita intr-o oglinda tinuta de o fecioara trista). In cea de-a sasea, o femeie si cainele sau, aflat pe o perna frumos brodata, stau la intrarea intr-un cort bogat impodobit cu pietre pretioase. In stanga si in dreapta femeii se afla un unicorn si un leu, fiecare tinand cate un stindard. Pe fundal se pot vedea flori, pomi fructiferi si o multitudine de animale de la iepuri pana la maimute.

Restul exponatelor sunt extrem de variate: o sculptura din secolul al XIV cu chipul lui Ioan Botezatorul, statui din Sainte-Chapelle (1243-1248), cruci din secolele XII si XIII, precum si parti din statuile de la Notre-Dame. Pe arcadele in forma de evantai ale capelei medievale se afla tapiserii ce intruchipeaza scene din viata Sfantului Stefan.
Coborand scarile, ajungeti la ruinele baii romane din jurul anului 200. Cea mai bine pastrata sectiune, frigidarium-ul(unde se facea baie in apa rece), se gaseste in camera X. Acesta avea o supragata de peste 200 de metrii patrati si o inaltime de aprope 15 metrii, cu ziduri de piatra groase de 1,5 m. In timpul domniei lui Tiberius, un pilastru inchinat lui Jupiter a fost descoperit sub altarul catedralei Notre Dame, si a fost adusa pentru a fi expus in curtea muzeului. Numita „Columna luntrasilor”, este considerata cea mai veche sculptura creata in Paris.

Se poate ajunge cu metroul pana la statiile Miromesnil sau St-Philippe-du-Roule.

Program: zilnic 10:00-18:00.

Pret: 7.50€ adulti, 5.50€ copii intre 7 si 17 ani, gratuit pentru copiii sub 6 ani.
Adauga un comentariu