Evenimente culturale

Paris: S-a redeschis biblioteca Institutului Lumii Arabe, inchisa timp de trei ani pentru renovari

Publicat: 31 mart. 2017

Premierul francez Bernard Cazeneuve a salutat joi redeschiderea bibliotecii Institutului Lumii Arabe (IMA) din Paris, inchisa timp de trei ani pentru lucrari de renovare, finantate de catre Kuweit, relateaza AFP.

„Scrierea, cunoasterea si curiozitatea unesc civilizatiile”, a declarat Cazeneuve, multumind ministrului kuweitian al informatiilor, Seicul Mohammad Abdullah Al-Mubarak Al-Sabah, prezent la inaugurare, pentru investitia facuta de tara acestuia.

Vezi si Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta primeste aproape 5 milioane de lei de la Consiliul Judetean

Lucrarile, al caror cost s-a ridicat la peste trei milioane de euro, au fost finantate integral de catre Emiratul Kuwait si au vizat o renovare de amploare, care a inclus dotarea cu instrumente multimedia, o noua acustica si reabilitarea unui turn de 32 de metri realizat din carti, a carui forma aminteste de cea a unui minaret.

Vezi si Eveniment inedit la Muzeul Etnografic Hanul Domnesc

Intr-o biblioteca care gazduieste numeroase carti de exceptie, printre care un Coran care a apartinut poetului Arthur Rimbaud sau versiuni foarte vechi ale faimoasei colectii de povesti „O mie si una de nopti”, premierul francez a tinut sa sublinieze totodata munca depusa de fostul ministru Jack Lang, in prezent presedinte al IMA, in cadrul unui institut „care primeste anual aproape un milion de vizitatori”.

Biblioteca, care se deschide vineri la publicului, gazduieste o colectie de aproape 100.000 de carti si documente in mai multe limbi, fiind cea mai mare biblioteca franceza dedicata lumii arabe, potrivit directoarei acesteia, Jalila Bouhalfaya-Guelmami.

Sarbatorind in acest an a 30-a aniversare, IMA este in mijlocul unui proces de renovare completa, finantat partial de catre tarile arabe, al carui cost a fost estimat la 17 milioane de euro.

Arabia Saudita a anuntat in luna ianuarie o donatie de cinci milioane de euro pentru aceasta modernizare a Institutului.loading...

Adauga un comentariu