National

Parlamentarii au votat  o lege ce permite soferilor REDUCEA perioadei de suspendare a permisului

Publicat: 12 iun. 2019
1

Camera Deputatilor a adoptat astazi o propunere legislativa privind reducerea perioadelor de suspendare a permisului de conducere. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002, in sensul stabilirii regulilor privind reducerea, la cererea titularului permisului de conducere, a perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.

Indemnizatiile pentru fostii detinuti politici a fost majorata

Potrivit articolelor adoptate, la cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti pe raza careia a fost savarsita fapta ori de catre seful politiei rutiere din Inspectoratul General al Politiei Romane. In prezent, nu se poate cere reducerea perioadei suspendarii permisului pentru mai putin de 30 de zile, in conditiile prevazute in regulament.

Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii: a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie; b) a obtinut permisul de conducere cu cel putin un an inainte de savarsirea faptei.

Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptelor prevazute la art.101 alin.(3), art.102 alin.(3) lit.a) si art.103 alin.(l) lit.c). Pentru fapta prevazuta la art.102 alin.(3) lit.e), perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului: daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 70 km/h; b) daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h, doar daca fapta a fost savarsita o singura data in 12 luni, mai prevede textul adoptat.

In cazul savarsirii a doua sau a mai multor contraventii care atrag si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, constatate prin acelasi proces-verbal, perioada de suspendare se calculeaza prin insumarea perioadelor prevazute pentru fiecare fapta, fara ca aceasta sa depaseasca 90 de zile. Cand o persoana careia i-a fost retinut permisul de conducere pentru o fapta prevazuta cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce savarseste, in perioada in care are drept de circulatie, o noua contraventie pentru care se dispune suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, se aplica suprapunerea perioadelor de suspendare dispuse pentru fiecare contraventie. Daca o persoana careia i-a fost retinut permisul de conducere pentru o fapta prevazuta cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce savarseste, in perioada in care are drept de circulatie, in timpul valabilitatii dovezii de retinere a permisului de conducere, o noua contraventie pentru care se dispune suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, se aplica distinct perioade de suspendare pentru fiecare contraventie, mai prevede proiectul. Camera Deputatilor este for decizional.

Adauga un comentariu