Titlurile zilei

Parlamentarii din Iași au dat lovitura! De la un profit de 2 milioane de euro, la vânzări suspecte de mașini! Care este cel mai bogat demnitar din județ!

Publicat: 23 iun. 2021
Parlamentarii din Iași au dat lovitura De la un profit de 2 milioane de euro la vânzări suspecte de mașini Care este cel mai bogat demnitar din județ
Parlamentarii din județul Iași apar pe lista bogaților din Senatul României, declarațiile de avere ale acestora fiind pline de locuințe, terenuri sau conturi bancare

Parlamentarii din județul Iași au apărut din nou pe lista bogaților din Senatul României. Personaje precum Laura Iuliana Scântei, Maricel Popa sau Marius Bodea nu mai duc grija zilei de mâine, veniturile acestora fiind uriașe. Dacă Laura Scântei încasează sute de mii de euro și din cabinetul notarial, Marius Bodea continuă să vândă autoturisme în mod suspect, pentru a-și suplimenta veniturile

Județul Iași este reprezentat în Senatul României de cinci parlamentari. Cei cinci demnitari au intrat în Parlament în urma alegerilor din luna decembrie 2020. Iașul este reprezentat de Laura Iuliana Scântei (PNL), Maricel Popa (PSD), Diana Șoșoacă (independent), Marius Bodea și Cristinel Berea (USR-PLUS).
Cei cinci parlamentari se pot număra printre cei mai avuți reprezentanți ai Iașului. Declarațiile lor de avere au scos la iveală o serie de detalii surprinzătoare despre afacerile în care aceștia sunt implicați.

Cel mai bogat parlamentar de Iași din Senatul României

Senatorul PNL Laura Iuliana Scântei a dat lovitura pe parcursul anului pandemic 2020. Astfel, conform declarației de avere, senatorul liberal a avut un venit de 863.897 lei de pe urma cabinetului notarial, aflat la doi pași de sediul Guvernului României (177.000 de euro). De pe urma activității din Senat, Laura Scântei a încasat în 2020 un venit de 136.334 de lei (28.000 de euro). Scântei a mai încasat 2.500 de euro de pe urma unei polițe de asigurare, dar și circa 134.000 de lei (27.000 de euro) ramburs pentru campania electorală. Laura Scântei are două terenuri în Sectorul 1 al Capitalei, luate în 2008 și 2009, unde deține cabinetul notarial, dar și patru apartamente. Dintre acestea, trei se află în Sectorul 1 din București, iar unul este în municipiul Iași. An de an, Scântei se află în topul celor mai bogați aleși.

Senatorul are o colecție de ceasuri de mână de 70.000 de euro, bijuterii și accesorii vestimentare de 60.000 de euro, tablouri și sculpturi de 20.000 de euro, precum și o pianină de 18.000 de euro. Parlamentarul are deschise și 12 conturi în valoare de câteva zeci de mii de lei. Laura Scântei are datorii în valoare de 150.000 de euro și 270.000 de franci elvețieni.

Maricel Popa și-a trecut averea pe numele copiilor

În lista bogaților din Senat apare și Maricel Popa. Fostul șef al Consiliului Județean (CJ) a ajuns pe lista noilor parlamentari de Iași. Acesta are trecute cinci terenuri, dintre care patru în comuna natală, Cormarna, și unul în municipiul Iași, în zona Copou, unde are și locuința. Maricel Popa are trecute în declarația de avere un apartament în Iași și o casă în Comarna. Locuința de pe strada George Coșbuc, din Copou, este trecută pe firma Omega IS Communication.
Maricel Popa are trecute bijuterii de 11.000 de euro și o colecție de tablouri de 40.000 de euro. Popa și-a pus averea la adăpost după ce a donat terenuri și locuințe către cei doi copii, donație făcută în luna octombrie a anului trecut. Acesta a declarat conturi de 120.000 de lei.

Fostul șef al CJ Iași și-a împrumutat fiica cu zeci de mii de euro

După ce i-a donat case și terenuri, Maricel Popa i-a dat împrumut și 55.800 de euro fiicei sale, Laura Deniss Vasilescu. Maricel Popa a declarat un venit de 157.000 de lei (32.000 de euro) de la CJ Iași pe 2020. În plus, acesta are o indemnizație de circa 11.000 de lei (2.000 de euro) pe lună de la Senatul României. Mai mult, acesta deține acțiuni la o sumedenie de firme din siajul Omega Tehnoton, controlată de soția sa, Mihaela Popa.
Fostul șef al CJ Iași continuă să încaseze bani de pe urma unui contract suspect încheiat cu CN Poșta Română, pentru 307.000 de euro, pe o perioadă de patru ani. La mijloc este vorba despre un spațiu de pe bulevardul Chimiei din Iași.

Averea senatorului independent Diana Șoșoacă

Printre parlamentarii din județul Iași se numără și Diana Șoșoacă. Aceasta a fost aleasă pe lista AUR, însă, ulterior, a fost exclusă din partid. Diana Șoșoacă deține un teren agricol în județul Ilfov și alte trei suprafețe intravilane în Dâmbovița și Vâlcea. Parlamentarul are două apartamente în Capitală și o casă de vacanță în județul Dâmbovița.
Diana Șoșoacă are un autoturism Opel Corsa, fabricat în anul 2015, și deține obiecte de artă în valoare de 5.000 de euro. Aceasta are active financiare de 47.000 de lei (circa 9.000 de euro) și alți 6.775 de euro. Ea a avut anul trecut un venit de 250.000 de lei (51.000 de euro) de la cabinetul de avocatură pe care îl deține.

Marius Bodea, senatorul-dealer de autovehicule: a „donat” mașini de lux!

Un parlamentar care își ține averea departe de ochii curioșilor este senatorul Marius Bodea. Actualul parlamentar USR-PLUS, fost liberal, nu și-a trecut nici acum în declarația de avere casa din strada Nicolae Costin, în care locuiește de mai bine de un deceniu. Casa este trecută pe numele surorii sale, locuința fiind, însă, folosită de actualul senator. Culmea, deși situația este clară, Agenția Națională de Integritate (ANI) „se face că plouă” și nu cercetează cazul.
Marius Bodea a devenit un adevărat dealer de mașini. An de an, acesta cumpără și vinde autoturisme, majoritatea acestor tranzacții ridicând numeroase semne de întrebare. Parcul auto din curtea lui Bodea cuprinde un Land Rover din 2012 și încă unul din anul 2015. Acesta are o motocicletă Honda din 1991 și o rulotă Caravelair din 2008.

Are datorii către partenera de viață

Culmea, Bodea a înstrăinat recent două mașini, un Lexus și un Mercedes, ambele din 2007. O mașină a fost vândută cu 19.000 de euro, iar cealaltă a fost oferită ca donație fiului său, Vlad Bodea.
Senatorul are și 4 active financiare în valoare totală de 95.000 de lei. Bodea a declarat datorii de circa 180.000 de lei către bănci, precum și o altă datorie, de 17.500 de lei, către Adelina Maria Rogojanu, cea care îi este parteneră de viață. Cu alte cuvinte, Marius Bodea încearcă printr-o așa-zisă „donație” către fiul său ori prin diverse sume trecute pe partenera de viață să mai ascundă din fondurile pe care le încasează. Anul trecut i-a vândut un Peugeot lui Răzvan Timofciuc, scandalagiul din Consiliul Local, pentru 38.000 de lei.

Senatorul Cristinel Berea s-a luat după colegul Marius Bodea

Cristinel Berea, senator USR-PLUS, pare cel mai sărac dintre cei cinci senatori ai Iașului. Acesta nu are vreun teren în proprietate, însă deține un apartament în municipiu, dobândit din 2017, cu o suprafață de 64,77 mp. În declarația de avere, acesta are trecute două autoturisme. Un autoturism marca Peugeot, fabricat în anul 2012, a fost achiziționat recent, dar și unul marca Honda – fabricat în 2001. Berea a vândut o mașină marca Dacia unui anume Maricel Turcanu, cu 21.000 de lei, tranzacție din luna martie 2021. Tot anul acesta, Berea și-a deschis un cont curent în valoare de 33.600 de lei.

Senatorul USR-PLUS are și un credit în valoare de 223.021 de lei, scadent în 2047. Pe veniturile realizate în 2020, Berea a încasat 17.430 de lei de la firma Eurest Rom SRL București. Societatea are ca obiect de activitate servicii de alimentație, catering, iar, anul trecut, avea aproape 1.200 de angajați și datorii de 43,8 milioane de lei. Berea a mai încasat circa 2.200 de lei de la Universitarea „Al.I. Cuza”. În plus, acesta are o indemnizație de 11.000 de lei pe lună de la Senatul României.
Adauga un comentariu