National

Parlamentul a votat legea meşterilor tradiţionali! Vor primi o rentă viageră

Publicat: 24 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Parlamentul a votat legea meşterilor tradiţionali Vor primi o rentă viageră
Parlamentul a votat legea meşterilor tradiţionali

Parlamentul a votat legea meşterilor tradiţionali. Conform proiectului de lege care a fost adoptat de Camera Deputaţilor, meşterii tradiţionali vor avea parte de reduceri de taxe şi impozite. Camera Deputaţilor a votat legea cu 262 voturi pentru, două voturi contra şi 31 de abţineri. Un alt lucru benefic este reprezentat de rentă viageră care o vor primi toţi cei care sunt recunoscuţi ca a fi meşteri tradiţionali. Renta nu poate fi mai mică decât salariul minim net pe ţara.

Parlamentul a votat legea meşterilor tradiţionali! Aceştia vor primi o rentă viageră

Conform draftului de lege votat de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, meşterii care au recunoaştere vor primi o rentă viageră care nu poate fi mai mică decât salariul minim net pe ţara. În afară de beneficiul rentei, meşterii vor primi şi anumite reduceri a taxelor şi impozitelor. Scopul legii este de a conservare, transmitere, protejare a statutului de meşter tradiţional, dar şi punerea în vigoare a meşteşugurilor şi a culturii tradiţionale.

„Calitatea de meșteșugar tradițional se recunoaște în urma parcurgerii procedurii reglementate de prezenţa lege, prin decizie a comisiei speciale pentru verificarea și acordarea statutului de meșteșugar tradițional și prin emiterea unui certificat de meșteșugar tradițional de către Uniunea Națională a Meșteșugarilor Tradiționali din România.”

Legea va acorda indemnizaţii doar meşterilor înscrişi în Registrul Naţional al Meşteşugarilor Tradiţionali din România

Legea se aplică doar meşterilor care sunt recunoscuţi la nivel naţional sau mondial şi sunt înscrişi în Registrul Naţional al Meşteşugarilor Tradiţionali din România. Conform actului normativ adoptat astăzi, 24 iunie 2020, în Parlamentul României, cei care vor vinde produse tradiţionale în spaţiile amenajate vor beneficia de spaţii în locuri centrale din oraşul în care îşi desfăşoară activitatea. În altă ordine de idei, meşterii vor beneficia şi de refucerea la jumătate a taxelor de participare la festivaluri, târguri, bâlciuri etc.

” Meșteșugarii tradiționali înscriși în Registrul Național al Meșteșugarilor Tradiționali din România, în scopul expunerii și/sau al comercializării produselor meșteșugărești proprii beneficiază de locuri centrale, special amenajate, în cadrul festivalurilor, târgurilor, bâlciurilor și altor evenimente de profil, organizate la nivel național, regional sau local, în vederea expunerii sau a comercializării produselor meșteșugărești proprii. Meșteșugarii tradiționali înscriși în Registrul național al meșteșugarilor tradiționali din România beneficiază de reducerea la jumătate a taxelor de participare la festivaluri, târguri, bâlciuri, târguri stradale la alei principale și alte evenimente de profil, unde își expun și/sau își comercializează produsele meșteșugărești tradiționale proprii.” se arată în lege

Rente pentru meşterii tradiţionali din România. Consiile locale şi Judeţene vor acorda sume de bani din bugetul unitatilro administrativ-teritoriale

Conform draftului de lege, meşterii tradiţionali vor primi rente viagere în valoare de minim salariul minim pe economie din România. Responsabilitatea alocării de fonduri pentru acest lucru intră în responsabilitatea unităţilor administrativ teritoriale şi a consiliilor locale sau judeţene

” În limitele stabilite prin bugetele proprii ale unităților administrativteritorale, consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale în care domiciliază meșteșugari tradiționali acordă rente viagere respectivilor meșteșugari, numai dacă sunt înscriși în Registrul național al meșteșugarilor tradiționali din România sau dacă dețin titlul de tezaur uman viu, conform dispozițiilor legale în vigoare. (2) Renta nu poate fi mai mică decât salariul minim net pe țară și mai mare decât salariul mediu brut pe economie, calculate conform legii. (3) Renta atribuită în condițiile alin.(l) este personală, netransmisibilă și încetează la data decesului meșteșugarului tradițional. Renta poate fi cumulată cu orice venituri obținute de către meșteșugarul tradițional, conform legii” se arată în draftul de lege.

Parlamentul a votat legea meşterilor tradiţionali, dar legea trebuie să ajungă la Klaus Iohannis pentru a o promulga.

Adauga un comentariu