International

Parlamentul britanic a votat pentru amanarea iesirii din UE, dar impotriva unui nou referendum pe Brexit

Publicat: 14 mart. 2019

Camera Comunelor a adoptat joi seara – cu 412 la 202 voturi – o motiune prin care Guvernul cere amanarea Brexitului dupa 29 martie.

Guvernul urmeaza sa ceara Uniunii Europene o amanare a Brexitului.

Executivul cere prin aceasta motiune o prelungire a aplicarii Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, in baza caruia a fost lansat Brexitul, pana la 30 iunie, daca Parlamentul aproba acordul premierului pana la 20 martie.

In cazul in care nu se ajunge la un acord al Brexitului pana la 20 martie, Guvernul urmeaza sa ceara alta amanare, mai ”lunga”, insa va fi necesar ca UE sa fie de cord cu aceasta amanare si sa stabileasca termene.

Trei amendamentele propuse de catre deputatii britanici la motiunea guvernului pentru amanarea Brexitului au fost respinse joi.

A fost respins inclusiv amendamentul prin care s-a incercat preluarea de catre Camera Comunelor a controlului procesului iesirii din UE, un al patrulea amendament fiind retras de la vot, transmite Reuters.

Unul dintre amendamentele respinse la o mica diferenta de voturi, 314 la 312, ii cerea premierului Theresa May sa le permita parlamentarilor sa inceapa un proces in urma caruia ‘‘sa gaseasca o solutie care sa poata fi sprijinita de o majoritate’’ in Camera Comunelor, dupa ce aceasta a respins de doua ori acordul pe care sefa executivului l-a convenit cu UE, dar care nemultumeste numerosi deputati britanici pentru ca are inclusa o clauza de ″backstop″⁣ pentru frontiera nord-irlandeza ce risca sa mentina pe termen nedefinit Regatul Unit in uniunea vamala europeana.

A fost respins de asemenea, tot cu o diferenta minima, de 314 voturi la 311, un amendament adus acestui amendament, respectiv o modificare tehnica ce propunea desfasurarea mai multor voturi orientative privind diferite optiuni posibile in continuarea procesului Brexitului. Amendamentul care ii cerea premierului May sa foloseasca amanarea Brexitului pentru a da Camerei Comunelor un ragaz de timp pentru ″a gasi o majoritate pentru o abordare diferita″⁣ a fost respins cu 318 voturi la 302.

Anterior, deputatii britanici au respins cu o larga majoritate, de 334 la 85, amendamentul ce propunea convocarea unui nou referendum privind Brexitul. Numerosi deputati ai opozitiei laburiste s-au abtinut la votul acestui amendament.

Ultimul amendament, prin care cei care l-au propus doreau sa o impiedice pe Theresa May sa supuna pentru a treia oara votului Camerei Comunelor acordul cu UE respins deja de doua ori, a fost in final retras.

Votul de joi incheie o saptamana extrem de agitata in Parlamentul britanic. Alesii britanici au aprobat doua motiuni care prevad ca, in nicio circumstanta, Regatul Unit nu poate parasi Uniunea fara un acord.

Vizibil obosita, Theresa May le-a spus parlamentarilor ca votul nu rezolva impasul.

Theresa May: “Putem iesi din Uniunea Europeana pe baza acordului pe care acest guvern l-a negociat in ultimii doi ani. Putem lua in considerare un al doilea referendum, dar riscam sa nu mai fie niciun fel de BREXIT. Putem incerca sa negociem un acord diferit, dar Uniunea Europeana ne-a aratat clar ca acordul deja negociat si agreat este singurul care poate exista.”

Oficialii europeni sunt tot mai iritati de situatia aparent fara rezolvare din acest moment.

Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene: “Simplul fapt de a spune ca nu-ti doresti un Brexit fara acord nu inseamna ca se va si intampla ce-ti doresti. Istoria Europei este plina de momente care s-au intamplat, pe care nimeni nu si le-a dorit. Ceea ce vreau sa spun este ca trebuie neaparat ca Londra sa isi dea seama ce doreste si abia apoi putem discuta despre o prelungire.”

Mai conciliant, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a scris pe Twitter: ”Voi face un apel catre cei 27 de membri sa fie deschisi la ideea unei prelungiri indelungate, daca de asta are nevoie Marea Britanie, pentru a-si regandi strategia pentru Brexit si sa ajunga la un consens.”

Ca sa complice si mai mult lucrurile, Theresa May mai cere un vot pentru acordul respins deja de doua ori de alesi. Premierul a anuntat ca miercurea viitoare va supune din nou aprobarii textul negociat cu europenii.loading...

Adauga un comentariu