National

Parlamentul de la Sofia, lovitura pentru romanii care au masini inmatriculate in Bulgaria

Publicat: 26 aug. 2016
1
Pentru a pune capat abuzurilor cu inmatricularea in Bulgaria de automobile din tarile vecine Parlamentul de la Sofia a decis anularea automata a inmatricularii autoturismelor ce nu au asigurare de Raspundere civila auto. Costurile cu asigurarea ajung si la 1.000 de euro in cazul persoanelor care au inmatriculate mai multe masini, cum este cazul in situatia automobilelor care circula in Romania, pe numele unor cetateni bulgari.

Costul de cateva ori mai mic in Bulgaria fata de tarile vecine al inmatricularii si al taxelor platite de proprietarii de autoturisme mana a doua, a stat la baza aparitiei, in urma cu zece ani, a unui fenomen care a generat importante pierderi companiilor bulgare de asigurari auto. Din 11 milioane de euro recompense achitate anul trecut Fondul de garantie RCA a platit sase milioane pentru accidente in strainatate cauzate de automobile imnatriculate in Bulgaria, arata flux24. In ultimii ani, peste 100 000 de automobile care circula in Romania, Moldova si Grecia au fost inmatriculate in Bulgaria, scrie cancan.ro.

Vezi si Haosul taxiurilor de pe aeroportul Otopeni continua. Anuntul valabil de miercuri 

Proprietarii, insa, de regula, evita sa se deplaseze anual la sud de Dunare pentru a-si reinnoi Asigurarea de raspunderea civila auto. Cand se produce un incident de circulatie pagubele sunt platite de Fondul de garantie constituit de companiile bulgare de asigurari. Intr-o incercare de a limita aceste pierderi Ministerul de interne a cerut anularea automata a inmatricularii autoturismelor ce nu au RCA. In acest scop Fondul de garantie va verifica periodic automobilele cu asigurarea obligatorie expirata, va trimite informatia politiei rutiere care va anula inmatricularea respetiva. Drept urmare, Fondul nu va fi obligat sa plateasca recompense. Asigurarea de Raspundere civila auto costa in Bulgaria intre 75 si 400 de euro pe an in functie de capacitatea cilindrica a motorului, a orasului inmatricularii, a varstei si a numarului de accidente provocate de proprietarul masinii.

RCA este foarte mare pentru persoanele fizice ce au peste zece automobile inmatriculate si pentru firme cu peste 15. In astfel de cazuri un RCA cu motor de 1,6 litri va putea ajunge la 350 de euro. Proprietarii straini vor putea evita problemele, reinnoind la timp asigurarea respectiva. Pentru a-i inlesni, companiile de asigurari vor introduce contractarea on-line de polite RCA si Casco. Inmatricularea va fi reinnoita intr-un mod automat dupa ce proprietarul achita RCA. Companiile de asigurari au si intocmit o lista neagra a cetatenilor bulgari ce au inmatriculate pe numele lor sute de masini. In aceste cazuri un RCA va putea ajunge la 1000 de euro. 
Adauga un comentariu