Magazin

Parlamentul Rusiei aproba stergerea a 90% din datoria Coreii de Nord

Publicat: 21 apr. 2014
1

Parlamentul Rusiei a aprobat anularea a 90% din datoria istorica de aproape 10 miliarde de dolari pe care Phenianul o are fata de Moscova din perioada sovietica, decizie care ar putea facilita constructia unei conducte de gaz catre Coreea de Sud care sa tranziteze teritoriul Coreii de Nord, potrivit Reuters.

De altfel, Rusia a anulat datoriile mai multor aliati din epoca sovietica, inclusiv Cuba. Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus) a ratificat vineri un acord incheiat in 2012 si care prevedea anularea a 90% din grosul datoriei nord-coreene.

Citeste si Schimb de focuri intre Coreea de Nord si cea de Sud

Datoria totala era, la 17 septembrie 2012, de 10,96 miliarde de dolari. Restul datoriei, de 1,09 miliarde de dolari, va fi reesalonat pe urmatorii 20 de ani, urmand sa fie platita in transe egale din sase in sase luni. Banca rusa Vneseconombank se va ocupa de reglementarea problemei datoriilor nord-coreene.

Serghei Storciak, adjunctul ministrului rus de finante, a declarat pentru mass media ruse ca banii ar putea fi folositi pentru finantarea unor proiecte comune in Coreea de Nord, printre care conducta de gaz amintita si o linie de cale ferata catre Coreea de Sud.

Citeste si ALERTA. Avioanele armatei RUSE se apropie de JAPONIA

Compania rusa de stat Gazprom intentioneaza de multa vreme sa construiasca o conducta de gaz catre Coreea de Sud, via Coreea de Nord, care ar urma sa transporte anual 10 miliarde de metri cubi de gaz. Moscova incearca sa-si diversifice vanzarile de energie spre Asia si sa le reduca pe cele din Europa care, la randul ei, doreste sa-si reduca dependenta de gazul si titeiul rusesc.

Citeste si Coreea de Nord a lansat zece rachete cu raza scurta de actiune

Totodata, Rusia doreste sa ajunga in luna mai la un acord in privinta furnizarii de gaz catre China, dupa un deceniu de negocieri pe aceasta tema.

Sursa: Agerpres

Adauga un comentariu