News Flash:

Partea nevazuta a integrarii europene

27 Aprilie 2005
1092 Vizualizari | 0 Comentarii
Iesenii vor fi sufocati de substantele chimice din alimente

•Alinierea Romaniei la standardele Uniunii Europene a presupus si adoptarea unei cantitati de substante chimice, respectiv aditivi alimentari, care depasesc limitele acceptate initial in Romania •Inainte de pregatirile pentru aderare, numai 30 de coloranti alimentari erau acceptati pe piata romaneasca, in prezent fiind utilizati circa 100 •Aceste efecte vor fi vazute in timp asupra sanatatii iesenilor

In Romania sunt acceptate in prezent, conform standardelor Comunitatii Europene, peste 100 tipuri de coloranti folositi in industria alimentara. Comparatia devine evidenta in momentul in care amintim ca, inainte de pregatirile pentru aderare, numai 30 de coloranti alimentari erau acceptati pe piata romaneasca. "Odata cu alinierea la standardele europene au fost majorate si dozele limita admise intr-un anumit aliment pentru fiecare aditiv", Carmen Hura, sef laborator Chimie Sanitara la Institutul de Sanatate Publica Iasi. Alinierea Romaniei la standardele Uniunii Europene (UE) presupune si parti negative, legate in mare parte de costurile acestui proces. Insa nimeni nu s-a gandit ca fenomenul de europenizare va imbolnavi, la propriu, populatia. Romania a trebuit sa se alinieze la standardele de calitate ale UE, dar a imprumutat de la tarile membre si neajunsuri. In aceasta categorie este incadrata si legislatia cu privire la aditivii alimentari, cunoscuti sub numele de E-uri, substante nocive pentru organismul uman. Desi pot provoca boli incurabile, totusi a fost adoptata cantitatea de substante chimice, respectiv aditivi alimentari, folosite in UE si care depaseste limitele acceptate initial in Romania. Cantitatea de nitrati din produsele de origine vegetala, precum spanacul, admisa in Romania era acum cativa ani de 2.000 miligrame pe kilogram. In prezent, odata cu adoptarea normelor legislative europene, cantitatea de nitrati admisa a fost majorata la 3.000-3.500 miligrame pe kilogram. In consecinta, in prezent organismul uman este cu 75 la suta mai intoxicat cu substante chimice.

Nitritii

Pentru a controla cantitatea de nitrati si nitriti din produsele de origine vegetala, Directia Sanitara Veterinara si pentru Protectia Alimentelor (DSVSA) Iasi a demarat un control in piete si au fost recoltate 14 probe. Analizele au fost multumitoare, cantitatile de substante nocive fiind incadrate in limitele normale, mai precis in limitele admise de UE. "Valorile obtinute in urma analizelor de laborator sunt incadrate in limitele admise din momentul in care ne-am aliniat la standardele europene. Cea mai ridicata valoare obtinuta a fost de 1.248,5 miligrame pe kilogram", a declarat Felicia Tarca, director executiv DSVSA. O alta problema o constituie si aditivii alimentari, precum colorantii folositi pentru prepararea produselor din carne. Daca limita de coloranti admisa in Romania era de 70 miligrame pe kilograme, in momentul de fata este acceptata o cantitate de 100 miligrame pe kilogram, tot ca urmare a procesului de aliniere. In cazul salatei, in 1998 normele legislative romanesti admiteau o cantitate de 2.000-3.000 miligrame pe kilogram de nitrati, iar in prezent Europa a influentat acest procent care a fost majorat la 3.500-4.500 miligrame pe kilogram. Majoritatea aditivilor alimentari provoaca dereglari ale organismului uman, insuficienta de vitamina A si B6 si chiar cancer.
Daniela GRADINARIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1313 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012817 (s)