Eveniment-Social

Parteneriat între învățământul preuniversitar și Facultatea de Informatică din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” Iași pentru formarea competențelor digitale ale profesorilor ieșeni

Publicat: 22 feb. 2021
Sediul Inspectoratului Școlar Județean Iași
Săptămâna trecută, Inspectoratul Școlar Județean Iași, prin Centrul de Formare pentru Educație Digitală, a organizat webinarul „Metode și instrumente digitale alternative”, eveniment din proiectul de succes „Profesorul digital - oportunități de formare pentru noua sa misiune în școala ieșeană”

Săptămâna trecută, Inspectoratul Școlar Județean Iași, prin Centrul de Formare pentru Educație Digitală, a organizat webinarul „Metode și instrumente digitale alternative”, eveniment din proiectul de succes „Profesorul digital – oportunități de formare pentru noua sa misiune în școala ieșeană”.

Activitatea de formare a profesorilor din județul Iași s-a desfășurat joi, 18.02.2021, și i-a avut ca invitați pe prof. dr. Lenuța Alboaie – Directorul Școlii Doctorale din cadrul Facultății de Informatică, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” Iași, și conf. dr. Anca Ignat, Facultatea de Informatică, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, Inspector Școlar General, Inspectoratul Școlar Județean Iași, coordonatorul activității, a apreciat implicarea și disponibilitatea mediului universitar ieșean de a se implica în susținerea digitalizării educației, în promovarea unor metode interactive prin care profesorul să faciliteze învățarea și să ghideze elevul pe un traseu al dobândirii de competențe în mod creativ și personalizat. În cadrul webinarului, celor peste 250 de profesori participanți, reprezentând toate disciplinele, le-a fost prezentată, de către doamna prof. Oana Teodora Boghiu metodaFlipped Classroom -„Metodologia FLIPPED CLASSROOM – alternativă de viitor pentru educație”, evidențiindu-se caracterul integrativ al acesteia, precum și faptul că folosește atât elemente inovatoare, cît și moderne pentru a propune un model de învățare individualizată. Metodologia Flipped classroom poate avea o influență pozitivă asupra experienței elevilor atunci când este introdusă și folosită corect.

De ce beneficii se pot bucura elevii

Elevii se pot bucura de beneficiile unei percepții îmbunătățite, a unei implicări mai active și a altor beneficii care nu sunt prezente în educația tradițională. Partea a doua a evenimentului -„MOZABOOK – program de prezentare optimizat pentru tablele interactive”-a avut în centru aplicația informaticăMozaBook, prezentată de doamna Anca Teutu, Business Development Manager Quartz Matrix. Participanții au aflat astfel despre un sistem educațional digital destinat în principal lucrului la clasă, pe table inteligente, care se poate utiliza însă și pe calculatorul propriu. Un softwareintuitivoferă posibilitatea atât cadrelor didactice, cât și elevilor să creeze caiete pe care să le îmbogățească cu animații 3D, videouri educaționale, imagini și exerciții din biblioteca sa media sau din calculatorul utilizatorului. MozaBook completează instrumentele uzuale ale procesului educațional prin simulări care acoperă întregul sistem educațional, curriculumul tuturor disciplinelor predate la clasele 1–12.

Informațiile transmise în acest fel ajută la înțelegerea fenomenelor, a noțiunilor sau proceselor prezentate, iar aplicațiile integrate dezvoltă competențe și ilustrează fenomene prin intermediul laboratorului virtual, stârnind interesul elevilor și facilitând predarea noțiunilor respective. În finalul evenimentului, a fost lansat un ghid de utilzare a aceste metode inovative „ABC GHID RAPID MOZA”, acărui realizare a fost coordonată de doamna prof. Emanuela Pădurariu, inpector pentru informatică din cadrul I.S.J. Iași.

Comentarii
  • Dar ce au facut acesti zei universitari cand s-a declansat pandemia? Pentru universitatea de unde provin. Erau asteptati de toate celelalte facultati sa ofere instruire si consultanta, doar sunt cei mai cei. Nu i-a vazut nimeni, nu i-a simtit nimeni….acum au trecut la preuniversitari, e rost de facut reclama.

Adauga un comentariu