Actualitate

Partidele politice, convocate la consultări mâine de președintele Klaus Iohannis

Publicat: 20 oct. 2021
Klaus Iohannis la consultările politice cu liderii partidelor politice
Consultările pentru desemnarea unui nou premier vor avea lor joi, 21 octombrie 2021
Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a convocat consultări cu partidele parlamentare joi, 21 octombrie 2021, de la ora 11.00, potrivit Administrației Prezidențiale. Astfel, în cadrul consultărilor este necesară desemnarea unui nou candidat pentru funcția de prim-ministru.

Reamintim faptul că astăzi, 20 octombrie 2021, Guvernul Cioloș nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi învestit. „Pentru” au votat doar 88 de parlamentari, în schimb „împotrivă” au votat 184. Pentru trecere era nevoie de minimum 234 de voturi.

Programul consultărilor

Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare

11:00 Consultări cu Partidul Național Liberal (PNL)

11:30 Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD)

12:00 Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

12:30 Consultări cu Uniunea Salvați România (USR)

13:00 Consultări cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

13:30 Consultări cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale

UDMR, despre refacerea coaliției

Din punctul de vedere al partidului Uniunea Democrată Maghiară din România, prima variantă este o încercare de refacere a coaliției de guvernare dintre PNL – USR – UDMR.

„Fiecare să mai lase un pic de la el, și din orgoliu și din ambiții personale, să încercăm să resuscităm această coaliție. Dacă nu se poate – din motive zic eu subiective -, atunci trebuie găsită o altă soluție pentru o altă formulă de guvernare, inclusiv un guvern minoritar. Până la urmă, țara trebuie guvernată, deciziile trebuie luate, fiindcă suntem într-o situație extrem, extrem de dificilă. UDMR va contribui dacă va fi solicitată la găsirea unei soluții atât cu Partidul Național Liberal, cât și cu USR, dar forța noastră și mijloacele noastre sunt limitate. Cu toate aceste considerente, așteptăm consultările la Cotroceni”, a spus, miercuri după-amiază, Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Dacian Cioloș, primele declarații după ce i-a fost respins guvernul

Dacian Cioloș, după ce i-a căzut Guvernul propus, a transmis faptul că în momentul de față decizia se află din nou în mâinile președintelui României, Klaus Iohannis.

„Am fost astăzi în Parlament cu o propunere de soluție la situația de criză în care ne aflăm. Am discutat și parlamentarii au discutat despre soluții, dar practic au respins singura soluție pe care au avut-o pe masă. Pentru că exact cei care ne acuzau pe blocăm găsirea unei soluții sunt cei care au prelungit situația de criză politică în care ne aflăm. Nu au făcut nicio propunere alternativă în urmă cu o săptămână, însă astăzi au vorbit din nou despre lipsa de soluții și despre faptul că noi am blocat găsirea unei soluții”, a declarat Dacian Cioloș.

Mai mult decât atât, Cioloș susține că USR și-a făcut datoria, iar niciun partid politic nu și-a asumat nimic.

„Vom vedea care sunt propunerile dânsului, nu discutăm și nu comentăm tot felul de speculații ipotetice despre ce ar putea să facă un partid sau altul pentru că singurul lucru pe care l-am constatat în aceste zile este că au stat deoparte și nu și-au asumat responsabilități și așteptăm să vedem în ce fel își asumă soluții adevărate. Însă, din punctul nostru de vedere, soluțiile înseamnă în primul rând asumare. Nu am văzut asumare până acum”, a transmis Dacian Cioloș.

Interpelat despre refacerea coaliției în jurul Partidului Național Liberal, condus de Florin Cîțu, Cioloș spune: „Cîțu e non-soluție, a picat deja în Parlament”.

Guvernul Cioloș a picat cu 184 de voturi împotrivă

Astăzi, 20 octombrie 2021, din totalul de 466 de parlamentari, în plenul Parlamentului s-au reunit doar 343 de deputați și senatori.

S-a votat picarea Cabinetului propus de Cioloș cu 184 de voturi „împotrivă”, și 88 „pentru”, însumând 272 de voturi în total.

Adauga un comentariu