International

Partidul Brexitului, favorit in alegerile europene

Publicat: 18 apr. 2019

Partidul Brexitului (Brexit Party) al lui Nigel Farage este creditat ca favorit in Marea Britanie in vederea alegerilor europene, prevazute la 23 mai, potrivit unui sondaj, relateaza AFP. Faarage este creditat cu primul loc, cu 27% din intentiile de vot, devansand Partidul Laburist (22%), Partidul Conservator (15%) si Verzii (10%), potrivit unui sondaj de miercuri al Institutului YouGov, realizat in perioada 15-16 aprilie pe un numar de 1.855 de britanici.

Frans Timmermans: Marea Britanie ar trebui "sa se calmeze" si sa renunte la Brexit

In urma cu o saptamana, partidul lui Nigel Farage, un deputat european, se clasa pe locul trei, cu 15% din intentiile de vot. Insa era inaintea lansarii campaniei oficiale a partidului. Formatiunea a beneficiat de atunci de ”lumina proiectoarelor”. Partidul s-a prezentat ca salvatorul Brexitului, capabil sa duca cu bine la sfarsit divortul intre Regatul Unit si Uniunea Europeana (UE), dupa ce Guvernul conservator al Theresei May a cerut amanari in doua randuri.

Prevazut initial la 29 martie, in urma referendumului din iunie 2016, Brexitul a fost amanat prima oara la 12 aprilie, iar apoi la 31 octombrie. Aceasta amanare poate fi scurtata in orice moment, in cazul in care deputatii adopta acordul retragerii incheiat de May cu Bruxellesul. Insa, daca nu o fac pana la 23 mai, britanicii ar urma sa isi aleaga reprezentanti in Parlamentul European (PE).

Potrivit sondajului, ascensiunea partidului Brexitului a condus la scaderea, intr-o saptamana, de la 14 la 7% a intentiilor de vot cu care era creditat partidul Ukip (eurofob si antimigratie), marele invingator al scrutinului european din 2014, cu peste 26% din voturile exprimate, si caruia Nigel Farage i-a fost lider.loading...

Adauga un comentariu