International

Partidul lui Emmanuel Macron a pierdut alegerile municipale din Franța. Victorie neașteptată a ecologiștilor

Publicat: 29 iun. 2020
ALT=
Partidul lui Emmanuel Macron a pierdut alegerile municipale din Franța. Victorie neașteptată a ecologiștilor

Partidul lui Emmanuel Macron a pierdut alegerile municipale din Franța. Rezultatul celei de-a doua runde a alegerilor municipale din Franța arată o nouă înfrângere pentru președintele Macron. Asta în condițiile în care nivelul său de popularitate rămâne scăzut, iar partidul său nu a reușit să se impună la nivel local, scrie The Guardian. În schimb, verzii și ecologiști înscriu o victorie surprinzătoare, câștigând un număr important de orașe mari.

Marii câștigători ai alegerilor sunt ecologiștii, însă, care au înregistrat o serie de victorii importante. De cealaltă parte, La Republique En Marche, partidul prezidențial, a suferit înfrângeri care arată că nu a reușit să se impună pe plan local.

În Paris, fotoliul de primar a fost câștigat din nou de Anne Hidalgo, după o luptă grea cu candidații dreptei. Hidalgo, membră a Partidului Socialist și susținută de verzi și de comuniștii francezi a mers pe o platformă ecologistă și anti-poluare în campania sa. După anunțul victoriei sale, Hidalgo a spus că parizienii au votat să transforme capitala franceză într-un oraș „ecologic, social și umanist”.

„Ați ales speranța, munca în echipă, un Paris care poate respire, care este un oraș mai bun în care să locuiți, un oraș care demonstrează solidaritate și nu lasă pe nimeni de izbeliște”, a spus ea într-un discurs scurt.

Alte orașe mari precum Lyon, Bordeaux, Strasbourg, Besançon, Poitiers, Annecy și Tours au fost câștigate de verzi. În Lille, socialista Martine Aubrey a reușit să câștige o luptă acerbă cu candidatul verde – diferența a fost de doar 227 de voturi.

Partidul lui Emmanuel Macron a pierdut alegerile municipale din Franța: Victorie pentru extrema dreaptă în Perpignan

Premierul francez, Edouard Philippe, a reușit să păstreze fotoliul de primari din orașul Le Havre, din nordul țării, iar dacă planul lui Emmanuel Macron de a schimba guvernul se înfăptuiește, el ar putea să se întoarcă ceva mai devreme la cârma orașului.

Christian Jacob, preşedintele Republicanilor anunţă „o mare victorie pentru dreapta“. „Mai bine de 50% din oraşele cu peste 9 000 de locuitori sunt ale Republicanilor”, a precizat liderul acestei formaţiuni.

Acest al doilea tur, organizat la mai bine de trei luni după primul, din cauza crizei de coronavirus, are o rată de participare între 40% şi 41%, potrivit estimărilor, comparativ cu 62,1% în 2014.

Perpignan, un oraș din sudul țării, a fost câștigat de extrema dreaptă – Louis Aliot, un aliat politic al Marinei Le Pen a câștigat alegerile în acest oraș.

La Marsilia a câştigat ecologista Michéle Rubirola – aflată în fruntea unei alianţe de stânga. După 25 de ani la cârma oraşului, primarul socialist Jean-Claude Gaudin predă cheile primăriei. Potrivit primelor estimări, ecologista Michèle Rubirola, cea care conduce cartelul denumit Printemps Marseillais a obţinut 39,9% din voturi.

Lipsă de interes și criza COVID-19

Scrutinul a fost marcat de pandemia de coronavirus și de un absenteism record din cauza fricii de contaminare. Prima rundă a avut loc pe 15 martie, la doar două zile înainte ca Franța să intre într-o carantină generalizată strictă care a durat două luni.

Francezii au început deja să plece în vacanţă, de altfel fericiţi că pot face acest lucru după lunile în care au stat în carantină – acesta fiind unul din motivele pentru care nu au mai votat. Apoi, a contat în acest tur îngrijorarea sanitară dar şi faptul că a fost o campanie atipică – primul tur a avut loc pe 15 martie iar al doilea de abia acum.

Comentarii
  • MACRON ca presedinte, a fost O RUSINE PENTRU FRANTA la fel cum si BARAC OBAMA a FOST CEA MAI MARE RUSINE PENTRU SUA. Nu-mi vine sa cred ca americanii au avut un presedinte islamist timp de 8 ani cu numele obama, la fel cum nici acum nu-mi vine sa cred CA METROPOLA MANDRIA LUMII LONDRA este condusa de UN ISLAMIST. Nu cumva si Macron e islamist? ENGLEZII si AMERICANII AU CONDUS LUMEA, iar acum au fost condusi si ei de islamisti. Despre Franta nu am cuvinte de lauda pentru ca in perioade ale istoriei au jucat la doua capete. Nu pot uita cum dupa Conferinta de pace de la 1945 De goll a doua zi dupa conferinta a fost si a lins cizma lui stalin sa imparta impreuna EUROPA. Pe timpul lui macron FRANTA A DEVENIT SLABA exact cum pe timpul lui obama SUA a devenit slabita din multe puncte de vedere.

Adauga un comentariu