Actualitate

Partidul Social Democrat își explică decizia din Senat

Publicat: 11 iul. 2020
ALT=
Acuzații dure lansate de PSD la adresa liberalilor: „Au scăpat de sub control pandemia și a îngropat economia!“

PSD a solicitat și obținut amânarea dezbaterilor din Senat pe Legea carantinării și arată că este nevoie de analize extrem de atente, asta pentru că proiectul de lege venit de la Guvern este ”o lege proastă, făcută pe picior”.

Explicația social democraților pentru amânarea dezbaterilor din Senat

PSD este extrem de îngrijorat de situația sanitară din țară însă un proiect de lege de o asemenea importanță, care afectează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, nu trebuie și nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă.

”Este clar că un bolnav contagios trebuie izolat pentru a nu răspândi boala. Dar modul în care se pune în practică carantinarea, izolarea sau internarea face diferența între un regim abuziv și unul democratic.

Este a treia oară când Guvernul PNL se comportă total iresponsabil și trimite Parlamentului o lege proastă, făcută pe picior, în ultim moment. Deși știau de mai bine de o lună, de când s-a pronunțat CCR.

Iată doar câteva dintre aspectele care trebuie dezbătute cu seriozitate:

Carantina, izolarea, spitalizarea trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, științifice de boală. „Semnele sugestive” nu reprezintă o dovadă științifică, clară.

NU este precizată perioada acestor măsuri. Pe perioadă nedeterminată, cum vrea Guvernul Orban, este inacceptabil.

Ce se întâmplă cu copiii părinților izolați/carantinați. În niciun caz vreun funcționar vremelnic nu poate hotărî soarta lor, chiar și temporară.

Confiscarea și distrugerea bunurilor unei persoane izolate/carantinate. Această măsură trebuie aplicată DOAR în scopul decontaminării, proporțional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor cetățenești și pe o perioadă determinată. Orice altă variantă este inacceptabilă!

Posibilitatea contestării restrângerilor de drepturi. Judecătorii constituționali au precizat clar că trebuie să existe o asemenea posibilitate.

Nimic nu poate justifica, nici starea de alertă, nici măcar cea de urgență, legiferarea pe picior, amatoristică, făcută de Guvernul Orban.”, arată cei de la PSD.

Votul pentru Legea carantinării a fost amânat

Votul în plenul Senatului pe proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost amânat pentru luni.

Amânarea a fost făcută la solicitarea PSD pentru luni dimineața, la ora 9.30. Senatorii au avut sâmbătă pe ordinea de zi dezbaterea proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost adoptată, luni, de Guvern, după ce Curtea Constituțională a decis că internarea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în spitale este contrară Legii Fundamentale.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a spus, luni, că în proiectul de lege adoptat de Guvernul se redefinesc „carantina” și „izolarea”, el precizând că prima este destinată persoanelor sănătoase, iar cea de-a doua, celor infectate.

„Prim proiectul de lege la care s-a lucrat până astăzi (luni – n.red.) dimineața (…) am dorit să abordăm problema mai general, nu numai pentru COVID. Am încercat să fie cât mai clare acțiunile și termenii din legea respectivă. (Proiectul de act normativ – n.red.) începe cu mai multe definiții. „Carantina persoanelor” are acum o definiție care este asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar.

Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată”, a spus Arafat.

 

Comentarii
  • Nu exista scuze! sunt niste scursuri ale societatii !! s-au restrans sub forma PSD!! mai prosti ca astia nu exista! mai amanati mult si va mor toti votantii!! Cand or sa deschida ochii si cei care va voteaza nu stiu!? Oportunisti! Tradatori de tara! Lichele! cancer al societatii!!

  • Guvernul PNl lucreaza in batjocura.Sa ne amintim ca la trecerea de la starea de urgenta la stare de alerta ,intre cele 2 perioade a ramas un gol de vreo 3-4 zile,pentru ca n-au fost gata cu ordonantele.Urla in schimb tot timpul,ba ca opozitia este de vina sau populatia.Ei care au chiolhanit in birou ,nu.

  • Ordonantele lor au fost date cu mare intarziere,chiar noaptea,intrand in vigoare imediat.Le-au dat fara macar sa stie Constitutia,desi banuiesc ca au niste juristi,sau au angajat tot chelneri,gropari si atunci se explica.Ma intreb, unitatile economice cum puteau sa-si pregateasca salariatii,locurile de productie,miloace de transport,etc.Mastile promise oamenilor nevoiasi n-au ajuns la tinta.Delasare si totala mediocritate, completate cu betii in cadrul guvernului.Testare si statistici haotice,precum si niste masuri simple care s-au luat si acum 100 de ani in urma,la gripa spaniola,masti si distantare,deci nu este meritul lor.Nu mai vorbesc de circulatia la granita,chiar in timpul pandemiei.Populatia a fost disciplinata in marea majoritate. Guvern, total depasit de situatie.

  • Asta este cea mai mare batjocura,faci un proiest de lege,stii ca nu este bun si- arunci parlamentului sa ti-l aprobe intr-o zi,cu aberatiile inscrise in acel proiect,desi.au stiut de cand le-a spus CCR ,de neconstitutionalitate.Nu recunosc acest lucru desi este evident,in scimb invinovatesc parlamentul ca nu le face jocul.Guvernantii astia or fi lucrat pe undeva?Pe Orban si Turcan ii inteleg.Orban a fost somer,iar Turcan a invatat limba rusa,nu stie sa „propagheze”.

Adauga un comentariu