News Flash:

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT ROMAN - din istorie spre viitor (III)

26 Mai 2000
724 Vizualizari | 0 Comentarii
La 24 decembrie 1989, Adrian Dimitriu impreuna cu un grup de initiativa anunta reintrarea in activitate a social democratilor. Oficial, partidul este inregistrat la Tribunalul municipiului Bucuresti pe 18 ianuarie 1990 sub denumirea de Partidul Social Democrat Roman. Presedinte de onoare este ales Adrian Dimitriu, iar presedinte al Comitetului Provizoriu, Sergiu Cunescu. La alegerile din 20 mai 1990, PSDR participa pe liste proprii si castiga doua locuri in Adunarea Deputatilor. Intre 7-9 mai 1991 se reuneste, dupa 55 de ani, instanta politica suprema a PSDR, Congresul. Se aproba Statutul partidului si sunt alese prin vot secret instantele centrale: Comitetul director, Comisia de onoare, Comisia de cenzori. Adrian Dimitriu este ales presedinte de onoare pe viata, iar Sergiu Cunescu, presedinte al partidului. Programul adoptat de Congresul al XVIII-lea confirma racordarea PSDR la principiile social democratiei moderne si in acelasi timp avanseaza o viziune integranta pentru rezolvarea situatiilor specifice societatii post comuniste din Romania. Liniile directoare ale acestui program au in vedere crearea statului de drept, refacerea societatii civile, dezvoltarea economiei concurentiale dublata de o componenta sociala puternica. Considerand insa ca fiind prioritara consolidarea cadrului general democratic al societatii, PSDR initiaza, alaturi de alte forte democratice, Conventia Democratica din Romania pe ale carei liste participa si obtine la alegerile din 1992, pe langa pozitii in administratia locala din numeroase judete, 10 locuri de deputati si unul de senator.
In 27 martie 1993 se sarbatoreste centenarul partidului iar intre 10-12 decembrie 1993, la Congresul al XIX-lea, care adopta solutii de tip social democrat pentru rezolvarea puternicelor contradictii din societatea romaneasca actuala, sintetizate in trei documente programatice: "Social democratia romana la orizontul anului 2000", "Economia intr-o lume in schimbare" si "Spre o societate solidara", Sergiu Cunescu este reales presedinte al partidului. Cateva luni mai tarziu, la 7 februarie 1994, Adrian Dimitriu, de foarte multi ani bolnav datorita suferintelor indurate in detentie, moare la 89 de ani.
Partidul isi continua dezvoltarea numerica si calitativa in teritoriu, impunandu-se totodata si in plan parlamentar ca o voce distincta a politicii romanesti, caracterizata prin intransigenta in privinta principiilor, spirit constructiv in actiunea practica si moderatie in ton.
In cadrul PSDR functioneaza Organizatia Femeilor Social Democrate si Organizatia Tineretului Social Democrat Roman (TSDR).
Partidul Social Democrat Roman face parte din Internationala Socialista, cu titlu de membru consultant. In aceasta calitate, PSDR participa la intrunirile acesteia, la intalnirile regionale ale partidelor social democrate din tarile Europei centrale si de est, precum si la congrese ale unor partide de aceeasi orientare din Europa, face parte din Internationala Socialista a Tineretului (YUSI), iar Organizatia Femeilor Social Democrate din Internationala Socialista a Femeilor (SIW).
In paralel cu dezvoltarea PSDR s-au produs decantari semnificative in Frontul Salvarii Nationale (FSN), formatiunea care dupa alegerile din 20 mai 1990 a obtinut victoria.
(va urma)
Liliana LESU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1246 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014796 (s)