Info Turism

Pârtiile vor rămâne deschise în perioada sărbătorilor de Crăciun. Ce restricții sunt pentru turiști

Publicat: 11 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pârtiile vor rămâne deschise în perioada sărbătorilor de Crăciun. Ce restricții sunt pentru turiști
Pârtiile vor rămâne deschise în perioada sărbătorilor de Crăciun, insă cu restricții

Chiar dacă Guvernul a aprobat hotărârea prin care starea de alertă pe întreg teritoriul României se prelungeşte cu 30 de zile, începând cu data de 14 decembrie, vesti bune pentru turiști tocmai au fost anunțate de către autorități. Astfel, cei care au în plan să-și petreacă vacanța de iarnă la munte trebuie să știe că pârtiile vor rămâne deschise în perioada sărbătorilor de Crăciun. Totuși turiștii vor trebui să respecte o serie de reguli care se aplică în jurul lor.

Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile

Guvernul a aprobat hotărârea prin care starea de alertă pe întreg teritoriul României se prelungeşte cu 30 de zile, începând cu data de 14 decembrie, au informat, vineri, reprezentanţi ai Guvernului

Hotărârea de Guvern a fost adoptată conform propunerilor aprobate joi în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Hotărârea 58 a CNSU păstrează restricţiile şi măsurile de protecţie sanitară existente, la care se adaugă una referitoare la organizarea şi desfăşurarea activităţilor operatorilor de transport pe cablu de pe pârtiile de schi, în condiţiile care vor fi stabilite prin ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat, joi seară, la Palatul Victoria, că propunerea de prelungire a stării de alertă a fost aprobată în cadrul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) prin Hotărârea 58.

Pârtiile vor rămâne deschise în perioada sărbătorilor de Crăciun

Raed Arafat a menţionat, totodată, că decizia prelungirii stării de alertă vă fi luată păstrând măsurile existente, la care se adaugă una referitoare la organizarea şi desfăşurarea activităţilor operatorilor de transport pe cablu de pe pârtiile de schi, care se vor realiza în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

„A fost prezentată analiza situaţiei realizată de Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, bineînţeles, luând în considerare toate aspectele semnalate de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi a fost evaluată situaţia epidemiologică, motiv pentru care propunerea este de prelungire a stării de alertă pe încă 30 de zile, păstrând măsurile existente actualmente, doar la acest moment, adăugând o singură măsură – şi anume organizarea şi desfăşurarea activităţilor operatorilor de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi se realizează în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri”, a arătat Raed Arafat, după ședința CNSU.

„Dacă cabina are capacitatea de 20 de persoane, probabil că vă fi stabilit că doar zece persoane pot fi transportate cu cabina. Teleschiurile, telescaunele – astea toate vor funcţiona mai departe în condiţii de normalitate. Restul reglementărilor se vor aplica, bineînţeles, la toate entităţile care sunt aflate inclusiv în staţiuni, respectiv restaurante şi alte zone unde pot avea loc activităţi comune ale persoanelor care sunt aflate în zonele respective”, a precizat secretarul de stat, citat de Agerpres.

Întrebat dacă pârtiile de schi sunt deschise pentru toată lumea sau doar pentru localnici, el a precizat: „Pârtiile sunt deschise, dar respectând toate regulile care se aplică în jurul lor”.

„Adică, la restaurante se respectă regulile care sunt în hotărârea de Guvern şi au fost prestabilite prin hotărârile anterioare, la hoteluri la fel, distanţarea. Deci, astea toate trebuie să fie respectate. Bineînţeles, se adaugă la ele regulile care vor fi adoptate prin ordinul miniştrilor, care stabileşte regulile pentru transportul pe cablu. Este singurul loc care nu e reglementat la acest moment şi unde există posibilitatea de transmitere pe timpul folosirii lui dacă acesta este aglomerat. Dacă reuşim să scădem capacitatea la 50% şi să fie mai puţînă lume, şi, bineînţeles, respectând portul măştii şi distanţarea, riscul scade”, a spus Raed Arafat.

Şeful DSU a menţionat că restul măsurilor luate deja rămân în vigoare.

„În rest, toate măsurile care au fost până acum, bineînţeles, cu excepţia închiderii pieţelor; a fost stabilită deschiderea acestora în hotărârea de Guvern anterioară celei care urmează să fie emisă mâine. Restul măsurilor rămân valabile – şi anume măsurile care sunt până la incidenţa de 1,5, cele între 1,5 şi 3 şi cele peste 3. Ne vom axa mai departe pe luarea unor măsuri zonale sau locale acolo unde se impune şi unde DSP-urile, împreună cu Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, vin cu propuneri, aceste propuneri vor fi implementate, inclusiv dacă este necesară carantinarea unei localităţi sau unei zone, la propunerea lor”, a mai arătat Raed Arafat.

Ce restricții trebuie să respecte turiștii care vor petrece vacanța la munte

Odată cu prelungirea stării de alerta, cei care vor să-și petreacă vacanța în stațiunile montane trebuie să știe că vor fi obligați să respecte unele măsuri pentru limitarea răspândirii virusului.

Astfel, uriștii care vor petrece timp în stațiunile montane trebuie să respecte o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Inspectoratul Județean de Jandarmi Maramureș a transmis, într-un comunicat de presă, ce măsuri vor fi obligați cei care merg la schi în stațiunile montane din județul Maramureș.

„Pentru a preveni o posibilă infecţie, cel mai important lucru în această perioadă este respectarea unor măsuri impuse de administratori, care să limiteze răspândirea virusului”, se arată în comunicat.

-respectarea distanţei de 2 metri faţă de celelalte persoane;
obligativitatea purtării măştii sau a cagulei;
-urcarea pe telescaunul de 2 locuri a 2 persoane cu condiţia să fie din cadrul aceleiaşi familii sau grup;
-interzicerea staţionării la baza pârtiei a persoanelor care nu schiază, pentru a nu crea aglomeraţie.

Adauga un comentariu