Magazin

Părțile unei drujbe, explicate în termeni simpli

Publicat: 23 sept. 2022
Părțile unei drujbe explicate în termeni simpli

Încerci să afli care sunt părțile unei drujbe? Dacă da, vei găsi aici tot ce ai nevoie. Mai jos, este o listă cu cele mai importante piese drujbă și cum funcționează fiecare dintre ele pentru a alimenta această unealtă.

 1. Acceleratorul

Acceleratorul este cel care controlează viteza lanțului. La o drujbă pe gaz, accelerația reglează cantitatea de combustibil care ajunge la cilindrii de combustie. Mai mult combustibil = mai multă viteză. La o drujbă electrică sau cu acumulator, accelerația controlează cantitatea de amperaj din motor. Mai mult amperaj = mai multă putere.

 1. Întreruperea accelerației

Întreruperea accelerației împiedică activarea accidentală a acceleratorului. Întreruperea acelerației trebuie apăsată înainte de a putea debloca și activa accelatorul.

 1. Chain Catcher – dispozitiv de prindere a lanțului

Dispozitivul de prindere a lanțului este una dintre cele mai importante piese drujbă. Prinzătorul de lanț este o protecție specială care este concepută pentru a prinde lanțul în cazul în care acesta se rupe în timp ce se învârte. Acest element de siguranță este esențial pentru a proteja utilizatorul de rănirea din cauza unui lanț rupt.

 1. Frâna de lanț

Frâna de lanț oprește lanțul de la rotire atunci când apare un recul brusc. Reculul poate avea loc atunci când vârful lanțului se zgârie sau când lanțul este ciupit. Reculul este o împingere rapidă în sus a lamei înapoi spre utilizator, iar frâna lanțului previne rănile grave de tăiere. O frână de lanț poate fi fie manuală (o apărătoare de mână care se apasă în timpul reculului), fie activată prin inerție (un răspuns automat bazat pe forță).

 1. Garda de mână

Apărătoarea de mână este un scut care protejează mâinile operatorului de resturile care zboară în timpul tăierii. De asemenea, ajută la protecția împotriva părții superioare a lanțului care se învârte.

 1. Sistemul antivibrații

Sistemul anti-vibrații reduce stresul la care sunt supuse mâinile utilizatorului în timp ce operează drujba. Sistemul antivibrații absoarbe vibrațiile motorului ferăstrăului cu lanț care, altfel, ar cauza stres asupra mâinilor, brațelor și articulațiilor.

 1. Amortizor

Amortizorul este una din acele piese drujbă esențiale, care reduce nivelul de zgomot. Fără amortizor, o drujbă cu motor pe gaz ar fi prea zgomotoasă pentru a fi folosită sau pentru a sta în apropiere fără a-ți afecta auzul.

 1. Lanțul

Lanțul este partea unei drujbe care face tăierea propriu-zisă. Lanțul include dinți ascuțiți care se află la o distanță stabilită între ei (pas) și la o anumită lățime (ecartament). Fiecare drujbă cu lanț utilizează un lanț de o anumită dimensiune. Nu toate lanțurile de drujbă sunt universale.

 1. Bara de ghidare

Bara de ghidare este o bară metalică în jurul căreia se învârte lanțul. Bara de ghidare ține lanțul în poziție și îl menține drept în timpul tăierii.

 1. Întinzător de lanț

Întinzătorul lanțului controlează tensiunea lanțului pe bara de ghidare. Dacă lanțul este prea strâns, nu se va roti suficient de repede. Dacă lanțul este prea slăbit, acesta poate cădea în timp ce se învârte. Întinzătorul de lanț te ajută să menții o tensiune adecvată pe lanț, astfel încât drujba cu lanț să taie lin și în siguranță.

 1. Ambreiaj

Ambreiajul este atașat la pinionul lanțului. Ambreiajul controlează rotirea lanțului în jurul barei de ghidare.

 1. Volan volant

Volantul controlează turația motorului și ajută la răcirea motorului pentru ca acesta să se supraîncălzească.

 1. Supapa de decompresie

Supapa de decompresie eliberează compresia din camera de combustie în timpul procesului de pornire la un motoferăstrău pe gaz. Supapa de decompresie facilitează pornirea drujbei atunci când tragi de frânghia de pornire.

 1. Carburator

Carburatorul controlează alimentarea cu combustibil a motorului.

 1. Filtru de aer

Filtrul de aer protejează motorul de înfundarea cu rumeguș și murdărie. O drujbă pe gaz necesită un amestec de aer și combustibil pentru a alimenta unealta. Această piesă filtrează aerul astfel încât prin motor să circule numai aer curat.

 1. Supapă de sufocare

Supapa de sufocare ajută la pornirea motoferăstrăului. Supapa de sufocare controlează cantitatea de aer și combustibil care ajunge la carburator.

După cum poți vedea, aceste unelte sunt pline de piese drujbă complexe pentru a porni unealta, pentru a o menține în funcțiune și pentru a o face să funcționeze în siguranță.

Dacă nu ai găsit încă drujba potrivită pentru tine, îți recomandăm o drujbă de la Husqvarna.
Adauga un comentariu