Eveniment-Social

Pasaje subterane, spital regional, stadioane si campusuri. Iata cum va arata Iasul in 2030

Publicat: 07 apr. 2016
1

@ Primaria Iasului a lansat spre dezbatere publica un document ce cuprinde cele mai importante obiective pe urmatorii ani in oras @ La mijloc sunt sute de milioane de euro, ce ar urma sa schimbe major fata municipiului @ În baza acestei strategii, municipiul Iasi isi va stabili portofoliul de proiecte de dezvoltare urbana, prioritizând investitii de aproape 300 milioane de euro

Municipalitatea ieseana a lansat in aceste zile in dezbatere publica cel mai important document legat de strategia de dezvoltare a orasului in urmatorii 15 ani. Este vorba de Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana a municipiului Iasi, ce vizeaza implementarea unor proiecte pe mai multe domenii. Documentul va putea fi amendat de catre ieseni cu propuneri noi, pe parcursul urmatoarelor trei luni de zile. În baza acestei strategii, municipiul Iasi isi va stabili portofoliul de proiecte de dezvoltare urbana, prioritizând investitii de aproape 300 milioane de euro. Proiectele propuse dezbaterii publice privesc educatia, cultura, sanatatea, incluziunea sociala, sportul, siguranta publica, comunitatile si cultele, societatea civila, etc.

Vezi aici Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana a municipiului Iasi

Printre proiectele primariei legate de educatie se numara reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu (10 milioane lei), modernizarea campusului scolar tehnic: Liceul Tehnologic Petru Poni Iasi (10 milioane lei), modernizarea Liceului Tehnologic Economic Virgil Madgearu Iasi (10 milioane lei), modernizarea campusului scolar de la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi Iasi (11 milioane lei) si modernizarea Liceului Tehnologic Gheorghe Mârzescu Iasi (10 milioane lei). In calcul au mai intrat refunctionalizarea si reabilitarea complexului Liceului Pedagogic Vasile Lupu Iasi (86,5 milioane lei), construirea unei sali de sport la Scoala Generala Ion Creanga (2 milioane lei), extinderea corpului C la Scoala Generala B. P. Hasdeu (10 milioane lei), reabilitarea Scolii Generale Mihail Kogalniceanu Iasi (10 milioane lei) si extinderea Gradinitiei cu program prelungit nr. 1 (1,6 milioane lei). In proiect au mai fost incluse si reabilitarea si extinderea a 9 crese, valoarea proiectului fiind de 16 milioane lei si construirea unor campusuri pentru invatamantul preuniversitar si cel universitar.

Zeci de milioane lei pentru cultura si sport

Documentul prevede si demararea unor obiective privind reabilitarea unor monumente istorice. Printre acestea se numara reabilitarea Palatul Braunstein (37 milioane lei), a Muzeului de Stiinte Naturale (10 milioane lei), a Palatului Roznovanu (19 milioane lei), conservarea si refunctionalizarea Baii Turcesti (9,5 milioane lei), un muzeu al Comunitatii Evreiesti din Iasi (10 milioane lei), restaurarea si valorificarea Ansamblului Manastirii Frumoasa (22,5 milioane lei), restaurarea Ansamblului Manastirii Cetatuia (22,5 milioane lei), consolidarea Bisericii Vovidenia (4,5 milioane lei), restaurarea Catedralei vechi Romano-Catolice Adormirea Maicii Domnului (22,5 milioane lei).

La capitolul legat de sanatate, s-a propus construirea Spitalului Regional de Urgente (675 milioan lei), extinderea ambulatoriului Spitalului Clinic Parhon (10 milioane lei), eficientizarea energetica a Spitalului de Recuperare (20 milioane lei). Proiectul prevede si reabilitare unor cladiri având destinatia de locuinte sociale (135 milioane lei), adaposturi de noapte (90 milioane lei), centru rezidential pentru victime ale traficului de persoane (1,5 milioane lei), centru de zi pentru copii ai strazii (1,3 milioane lei).

Sefii primariei au propus si construirea a 17 terenuri de sport la unitati de învatamânt preuniversitar (4.9 milioane lei), construirea a 5 sali de sport la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Liceul Tehnologic „Petru Poni”, Scoala Gimnaziala „Ion Creanga”, Scoala Gimnaziala „Titu Maiorescu” si Scoala Gimnaziala „Otilia Cazimir” (valoarea totala este de 35 milioane lei). Se mai urmareste si construirea unei sali polivalente de nivel european (80 milioane lei) si construirea unui stadion de rugby (25 milioane lei). In document este prevazuta si finalizarea bazinului de înot acoperit din Complexul Studentesc „Tudor Vladimirescu” (19,5 milioane lei), precum si construirea unui complex sportiv în zona Moara de Vânt (stadion, arena de sport, cazare si alte facilitati).

Pasaje subterane in tot orasul

Documentul lansat in dezbatere publica mai prevede si construirea unui pasaj subteran în rond Podu Ros (40,8 milioane lei), unul in intersectia din Tudor Vladimirescu (27,5 milioane lei) si un altul in intersectia Pod Metalurgie (26,7 milioane lei). In plan mai sunt si puncte intermodale de transfer în transportul public de calatori (12 milioane lei), centru intermodal- autogara (93,8 milioane lei), precum si trei pasaje auto între cartierul Cicoarei si cartierele Alexandru cel Bun si Dacia, în zonele intersectia cu strada Sarmisegetuza, strandul municipal si intersectia strada Stramosilor cu bulevardul Dacia (33,7 milioane lei). „Obiectivele mele privesc cresterea calitatii vietii cetatenilor, prin îmbunatatirea calitatii spatiilor publice si extinderea retelei de spatii verzi, precum si prin diversificarea ofertei de petrecere a timpului liber, cultura si agrement. De asemenea, va creste calitatea si atractivitatea serviciilor publice, înlesnind accesul la educatie, servicii sociale, servicii medicale si cultura, si va fi îmbunatatita accesibilitatea pentru pietoni, biciclisti si automobile”, a spus primarul Mihai Chirica.
Comentarii
 • Eu cred ca asa va fi si ca va face multe. Am fost plecata 1 an din Iasi cand am venit am fost placut impresionata.
  Orasul este ***at, ordonat si schimbat in foarte bine.
  Chirica face treaba buna, om gospodar.
  OMUL SFINTESTE LOCUL!

  • Preotul sfinteste locul, nu PSD, partid de stanga cu membri atei (fara dumnezeu). Nechita si cu gasca lui de directori din primarie, Chirica inclus, s-au ocupat de indestularea proprie, s-au ocupat (in timpul programului/programelor) de trafic de influenta, de fetitele ambitioase din primarie, au facut lucruri ciudate prin targ (suprainaltarea carosabilului si a trotuarelor, taierea arborilor, pavaje aiuritoare, recent – banci aruncate aiurea…). FARA PSD! Asta ar trebui sa fie deviza in alegerile locale.

   • Asa, si ceilalti ce au facut? Iohannis si-a cumparat 6 case din „meditatii”, iar la doua dintre ele a mai folosit si ceva acte false si uite c- ajuns presedintele Romaniei. Ce sa mai vorbim. Cand este vorba de furat, toti, indiferent de culoare politica, devin talhari la drumul mare…

 • Povesti!!! Ne dorim cu totii asa ceva, dar ma intreb cum de nu a avut idei in acesti multi ani cat a fost ba director tehnic, ba viceprimar?? Inca nu s-a reusit realizarea Planului Urbanistic General si indraznim sa speram la asemenea proiecte? Nu avem mijloace de transport sigure.

 • A inteles in sfarsit si Chirica ca pentru a te imbogati si pentru a-ti baga neamurile in locuri caldute(la DAC e full) trebuie proiecte. Altfel, de unde sa iasa…

 • Gata, am scapat. A sosit Binefacatorul de minuni Chirica si vom ajunge direct in topul celor mai frumoase si bine organizate orase din lume. Maaai oameni buni, nu plecati ureche la asemenea prostii. Toti promit, nimeni nu face. E doar campanie electorala ieftina pentru populatie si benefica pentru ziarul care publica asemenea aberatii.

 • Cu ce ajuta economia iasului ca restaureaza toate bisericile,catedrale? Sunt doar vorbe ,li se mai zic „promisiuni electorale”,pt. masele de oameni votanti si din comentarii reiese ca „pun botu”.Dar economia? Dezvoltati economia…atrageti investitori,creati locuri de munca,mariti media salariala pe judet (verificati ca suntem printre ultimii in romania),odata cu investitori,locuri de munca vin si impozite la buget si apoi cand lumea e cat de cat multumita amenajati muzee,biserici si altele pt. vizionare si placerea .Asta ar trebui sa se intample si la nivel national.De asta o ducem „bine” de 20 ani…ca toata lumea vrea stadioane si concerte..Eu nu zic sa nu fie distractie ,da hai sa facem cumva sa avem si bani pt. ea(distractie)!!!

 • Bai Hotilor ,voi nu sunteti in stare sa reparati strazile din cartiere de 26 de ani si umblati cu cioara vopsita ca o sa faceti si o sa dregeti .Cine va mai crede ca ne-am lamurit ce neam de hoti sunteti indiferent de culoarea politica.

 • D-le Primar-Candidat,
  Ce aveti de gand sa rezolvati problema discotecilor ce activeaza la aprterul blocurilor rezidentiale? Vezi cazul Galeriilor Stefan cel Mare, mai exact Underground si Taverna.

 • cu ce sa se faca? daca voi va bate-ti intre voi ca chiorii ? pe beneficii personale? nu a-ti fost in stare sa atrageti fonduri pentru o amarata de autostrada si voi vreti minunile si aberatiile pe care le afirmati aici? de 20 de ani va da Bucuresti-ul la papapacioc si voi vreti in urmatorii 20 sa recuperati? doamne da ce oameni pregatiti are iasul in primarie,,,,voi nu a-ti inteles ca moldova nu se invecineaza cu vre-o alta tara europeana pe care o pupa Bucurest-ul in ccuur? ar fi o solutie sa se realizeze macar 15 la suta din ce-si propun,,,,confiscarea a tot ce a furat,,,SIMIRAD SI NICHITA IN ULTIMII 20 DE ANI,,,,DAR CHIRICA NU-I IN STARE DE ASTA CA ESTE COPILUL LOR,,SI CORB A CORB NU-SI SCOATE OCHII

 • minciuni si iar minciuni.sa va spuna acest individ cum de la pus director la ateneul din tatarasi pe varul sau si fara concurs,pe marele limba de aur la kurul lui rancea ,adik pe apreotesei? ai pornit bine campania nu?

 • Pleacă hoții iar vin hoții cine sa-i mai creadă că fac si dreg sunt toți o apă si un pământ mă uit si ma minunez când văd că au făcut strade pe mal stâng Bahlui si de la podul din Metalurgie si pana in capăt deja o repara ca să nu mai zic ca au făcut iluminat public și nu trece nimeni pe acolo pur si simplu bătaie de joc sau aveau nevoie de investiție mare ca să fie și de. unde fura mai mult.

 • Laudabile intentii! Problema care trebuie dezbatuta este alta: CU CINE?
  Cu incompetentii angajati pe criterii politice si de rudenie?
  Cu demoazelele angajate pentru rasfatul domnilor?
  Cu neamurile „oamenilor de afaceri” angajate sa stoarca bugetul local de contracte ce finanteaza partidul calauzitor al primariei?
  Cu schizofrenii care dorm in timpul programului si semneaza orice ticalosie, ca tot nu stiu pe ce lume sunt?
  Cu firmele „agreate” si subcontractantii misteriosi, care stiu din start ce pret va fi cel mai scazut, ca la prima decontare sa bage cei 50% care umfla pretul la valori nejustificate decat de lacomia de nepotolit al „oamenilor de bine” din primarie?
  AUD?!

 • De rasul curcilor,un oras de talia Iasului fara o sosea de centura care sa descongestioneze orasul de traficul greu,dimineata plangi prin zonele centrale pentru a ajunge la scoala sau serviciu,ei ne propun proiecte bombastice pentru adormit copii cu finalitate in 2030,nu inteleg problemele urgente ale orasului,oare nu ne-am saturat de demagogi comunisti care preiau stafeta si apoi isi dau la geoale,nu se mai cunosc gen Nichita -Chirica,ne- au furat impreuna,26 ani de comunisti imbracati in haine noi dar cu aceleasi apucaturi,daca vor fi alesi in continuare ne meritam soarta

 • Buna ziua,
  Domnule Chirica daca ati da o aprobare si pentru transformatorul solicitat pe strada Valea Adinca in dreapta Pepinierei mai suntem 24 familii x2x4 parinti ar mai cateva voturi pentru Dvs si daca ar mai fi si starda si Iluminat Public cum urci de la Cimitirul Buna Vestire in sus mai sunt 3 blocuri si aproximativ 30 de case, deci AICI SUNT VOTURILE DVS. Multumim anticipat!

Adauga un comentariu