News Flash:

Pasii necesari pentru angajarea in Cipru

13 Septembrie 2010
1046 Vizualizari | 0 Comentarii
• In Cipru, termenii si conditiile încadrarii în munca sunt stabiliti, de obicei, prin contracte colective de munca • De regula, salariul este negociat cu directorul de personal al companiei

Procedurile de solicitare a unui loc de munca pot fi diferite în Cipru, în functie de tipul de post cautat. Totusi, cea mai frecventa procedura consta în trimiterea unei cereri, însotita de un CV. In cazul profesiilor necalificate, procedura este, de obicei, verbala. Daca solicitantul este trimis de serviciul public de ocupare a fortei de munca, acesta elibereaza o scrisoare de referinta, care trebuie sa fie completata de viitorul angajator si depusa la inspectoratul de munca. Dupa ce partile ajung la un acord, activitatea începe, de obicei, odata cu urmatoarea luna calendaristica, pentru posturile platite lunar, sau urmatoarea saptamana, pentru profesii necalificate, platite saptamanal. Trebuie retinut ca, în Cipru, majoritatea companiilor sunt unitati de mici dimensiuni, în care proprietarul este, în acelasi timp, director si manager de personal. Primul contact are loc, de obicei, prin telefon. Candidatii cauta posturi vacante prin site-ul EURES, sectiunea Cipru, oficiile Serviciului Public de Ocupare a Fortei de Munca, agentii private de plasare a fortei de munca sau presa. In cazul solicitarilor electronice, în care postul este gasit pe site-ul EURES, se mentioneaza întotdeauna numarul national de referinta al postului vacant. In plus, atat cererile electronice, cat si cele scrise trebuie sa includa o scrisoare de motivatie tiparita scurta, de cel mult o pagina si la obiect. Aceasta scrisoare, adresata companiei care a anuntat postul sau potentialului angajator, ar trebui sa contina date importante neincluse în CV si, spre deosebire de CV, trebuie sa fie întotdeauna semnata.

Pregatirea interviului

De obicei, recrutorii doresc ca solicitantii sa fie calificati si disponibili pentru respectivul loc de munca. Bineînteles, sunt importante si calificarile relevante, limbile straine cunoscute etc. Autenticitatea documentelor este rareori necesara, cu exceptia cazurilor profesiilor reglementate, pentru care este necesara autorizarea (medici, arhitecti, ingineri etc.). De obicei, angajatorii acorda atentie aspectului general / vestimentatiei unui candidat. Prin urmare, candidatii sunt sfatuiti sa se îmbrace într-un stil lejer si de bun gust si sa evite extremele. In plus, trebuie sa fie siguri pe sine si politicosi. Solicitantul ar trebui sa cunoasca informatii generale despre companie. Dupa cum s-a aratat mai sus, întrebarile privesc, de cele mai multe ori, calificarile si experienta, cum ar fi de ce credeti ca sunteti potrivit pentru acest post, ce experienta aveti în domeniu, ce asteptati de la acest loc de munca. In cazul profesiilor necalificate, angajatorul poate cere candidatului sa îsi demonstreze aptitudinile la locul de munca.

Negocierea salariului

Legislatia relevanta prevede obligatia angajatorului de a informa angajatul în scris, în termen de o luna de la începerea activitatii, în privinta termenilor si conditiilor contractului de munca. Acest document trebuie sa includa salariul, numarul de ore de munca, concediul anual etc. In Cipru, termenii si conditiile încadrarii în munca sunt stabilite, de obicei, prin contracte colective de munca. Candidatii sunt încurajati sa se informeze în privinta prevederilor acestor contracte. De regula, salariul este negociat cu directorul de personal al companiei. Majoritatea companiilor solicita o perioada de proba de o luna. Costul deplasarii la interviu nu se deconteaza. Referintele si scrisorile de recomandare sunt solicitate, în general, pentru posturile de la nivel înalt. Un exemplar al diplomei este întotdeauna necesar, de obicei, la începutul procesului de solicitare. Profesiile reglementate necesita, de obicei, un certificat de cazier judiciar, un atestat privind lipsa condamnarilor penale. Materialul a fost pus la dispozitie de Centrul Europe Direct Iasi, fiind sintetizat dupa manualul "Va vom contacta..." editat de Comisia Europeana, Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Egalitatea de Sanse, Unitatea D3.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2515 (s) | 23 queries | Mysql time :0.134471 (s)