News Flash:

Pasii necesari pentru angajarea in Norvegia

27 Septembrie 2010
2162 Vizualizari | 0 Comentarii
• Cele mai raspandite beneficii sunt cele ale folosirii unui autoturism de serviciu, telefon mobil, alocatie pentru deplasarea cu autoturismul, alocatie pentru distanta parcursa, calculator la domiciliu, plan de pensie privata

Procedura cea mai raspandita in Norvegia consta in solicitarea unui post vacant prezentat intr-un anunt publicat, dar este posibila si transmiterea unei solicitari spontane. La depunerea unei cereri pentru un post vacant anuntat, se trimite o cerere in limba engleza sau intr-o limba scandinava, o scrisoare de motivatie si un CV, de cel mult o pagina. La trimiterea unei cereri spontane, se pot gasi pe site-ul de internet, www.gulesider.no. Aici se poate gasi numele unui reprezentant de resurse umane, caruia se poate trimite cererea. In CV trebuie mentionate calificarile si competentele adecvate cerintelor, produselor sau serviciilor companiei. Candidatul trebuie sa indice calitatile adecvate postului vacant / companiei. Se obisnuieste ca cererile pentru posturile vacante sa fie depuse prin e-mail. Perioada cuprinsa intre publicarea anuntului pentru postul vacant si inceputul activitatii depinde foarte mult de natura postului. Unele anunturi mentioneaza o data de incepere peste trei luni, altele prevad inceperea cat mai curand posibil. Acelasi lucru este valabil si in cazul ultimelor date de depunere. Lungimea acestei parti a procesului de recrutare va depinde si de numarul de cereri primite de la recrutori si numarul de interviuri pe care sunt dispusi sa le sustina si daca intentioneaza sa desfasoare unul sau mai multe interviuri cu acelasi candidat.

Pregatirea interviului

Solicitantul trebuie sa cunoasca cel putin cateva date despre companie si trebuie sa arate ca este capabil sa ofere valoarea adaugata acesteia. Solicitantii pot pune la dispozitie traducerea necesara in engleza sau in norvegiana a propriilor documente, impreuna cu fotocopiile autentificate. CV-ul trebuie sa fie simplu si modest. In ceea ce priveste cunoasterea limbilor straine, candidatul trebuie sa fie onest. Cunostintele bune de limba engleza nu sunt similare cu cunostintele scolare de engleza. Interviul are in vedere mai mult aptitudinile personale si personalitatea, intr-un cadru similar locului de munca. Intalnirea este, de obicei, condusa de directorul de resurse umane, seful departamentului in care se afla postul sau directorul companiei. La intalnire pot participa de la una pana la cinci persoane. Numarul acestora depinde foarte mult de apartenenta la sectorul public sau privat si de dimensiunea companiei. Numarul de intalniri care au loc inaintea procesului de recrutare depinde de angajatori si de numarul candidatilor de valoare. Poate avea loc un singur interviu, doua sau chiar trei, in cazul personalului inalt calificat. Durata medie este de 45 - 90 minute. Persoana responsabila va informa candidatul mai intai in privinta companiei si a postului. Mai apoi, candidatului i se va da posibilitatea de a se prezenta si de a explica de ce a solicitat acel loc de munca. Interviul este o intalnire si o conversatie cu un recrutor, nu un test.

Negocierea salariului

Negocierea nu este intotdeauna necesara, contractele de munca fiind standardizate si, in multe cazuri, permanente. Salariul este platit, in general, lunar, dar poate fi calculat pe ora, in cazul locurilor de munca sezoniere. Plata concediilor este reglementata prin lege si este inclusa in salariu, ce inseamna ca nu poate fi negociata. Bonusurile anuale difera in functie de companie. Cele mai raspandite beneficii sunt cele ale folosirii unui autoturism de serviciu, telefon mobil, alocatie pentru deplasarea cu autoturismul, alocatie pentru distanta parcursa, calculator la domiciliu, plan de pensie privata. Perioadele de proba de o zi nu sunt frecvente. Materialul a fost pus la dispozitie de centrul Europe Direct Iasi, fiind sintetizat dupa manualul "Va vom contacta...", editat de Comisia Europeana, Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Egalitatea de Sanse, Unitatea D3.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2613 (s) | 24 queries | Mysql time :0.134046 (s)