Local

Pașii pentru Autostrada A8! Iată calendarul asumat de Ministerul Transporturilor

Publicat: 07 feb. 2021
Pașii pentru Autostrada A8! Iată calendarul asumat de Ministerul Transporturilor
Autostrada A8 rămâne deocamdată un vis pentru ieșeni

Proiectul pentru Autostrada A8 Iași- Târgu Mureș a ajuns întră nouă etapă. Firma care va realiza studiul de fezabilitate pe tronsonul Târgu Neamț- Iași- Ungheni va fi stabilită până la finalul lunii februarie 2021. În plus, studiul pe sectorul montan până la Târgu Mureș ar urma să fie gata în luniile următoare

Ministerul Transporturilor a făcut o nouă serie de anunțuri legate de implementarea proiectului privind Autostrada A8 Iași- Târgu Mureș. Ieșeanul Adrian Covăsneanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a oferit astăzi, 7 februarie 2021, o serie de detalii despre stadiul proiectului. „Sectorul montan este cel mai avansat. Au fost unele sincope în revizuirea studiilor de fezabilitate. Firma din Spania nu a mers în ritmul pe acre ni-l doream și se află într-o întârziere majoră. Am făcut o cerere către proietantul din Spania. În urma insistențelor, lucrurile s-au deblocat. Acum sunt foreze pe teren, au început și studiile arheologice. Suntem la 61 la studiul de fezabilitate. Traseul în sectorul montan e definitivat”, a menționat Adrian Covăsneanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Când va fi gata proiectul A8?

Adrian Covăsneanu a arătat și faptul că până în vara acestui an ar urma să fie gata studiile pentru cele 2 tronsoane montane din A8, respectiv Târgu Neamț- Ditrău și Ditrău- Târgu Mureș.

„Undeva la jumătatea acestui an, iar asta este garanție, pe 18.06.2021 vom avea studiile tehnice finalizate. Procedura de mediu este mai complexă, dar până în octombrie 2021 cred că vom avea și acordul de mediu. Se va crea apoi premisa de a se lansa procedura pentru capele montane pe Programul Național de Redresare și Reziliență”, a mai spus secretarul de stat.

Care este situația autostrăzii Iași- Târgu Neamț?

Secretarul de stat a precizat și unele detalii despre tronsonul Iași- Târgu Neamț, sectorul care traversează județul. „Vrem să ne asigurăm că toate procedurile sunt făcute ca la carte. Sunt dialoguri care se poartă cu ofertanții. Am primit asigurări că într-o săptămână, maxim două, vom închide procedura. Vom vedea apoi cine va proecat cei 114 kilometri de la graniță până la Moțca.

Referitor la podul de la Ungheni, avem 80 la sută pentru studiu. Avem un calenar asumat, iar cred că până la jumătatea anului viitor vom avea acordul de mediu. Contractul vechi nu mai e în vioare și trebuie s ăgăsim o soluție. Suntem în grafic și ne punem speranțele că acest proiect va fi gata până la jumătatea anului viitor. De abia acum punem bazele reale ale proiectării A8. A fost o tărăgănare continuă și nu s-au găsit soluții pentru acest proiect”,a mai spus Adrian Covăsneanu.





Comentarii
  • Studii si iar studii de fezabilitate de draci de zvârcolaci bani cheltuiți foarte mulți, desființați ministerul mediului și dați dracului drumul la proiect, iar voi ziariștii țineții din scurt pe aceșți politruci, că de nu uită de el.

Adauga un comentariu